Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος «κατάρριψης» και του …Turkish Stream

Ο αγωγός μπορεί να συμπεριληφθεί στους οικονομικούς περιορισμούς που θα επιβληθούν στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ. "Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο", είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να απολογηθεί, δήλωσε ο Ερντογάν.

Κίνδυνος «κατάρριψης» και του …Turkish Stream

Η Ρωσία μπορεί να επιβάλλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς στην Τουρκία, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται και το σχέδιο για τον αγωγό TurkStream, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ουλουκάγιεφ, ανέφερε πως στους περιορισμούς μπορεί να συμπεριληφθούν και το πάγωμα των εργασιών για μια Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου. 

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως, κατά την άπoψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο.

"Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο", είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου. Είπε ακόμη, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Ερντογάν: Η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να απολογηθεί

Η Ρωσία πρέπει να απολογηθεί για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε σύμφωνα με το CNN ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι αυτοί που πρέπει να απολογηθούν» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας, απλά εκτέλεσαν το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από την απάντηση σε παραβιάσεις των κανόνων εμπλοκής. Νομίζω πως αυτή είναι η ουσία» σημείωσε ο ίδιος.

Ελεγχοι στις εισαγωγές από Τουρκία

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία περιμένει ακόμη μια λογική απάντηση από την Άγκυρα στο γιατί έριξε το ρωσικό μαχητικό, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων.

"Περιμένουμε ακόμη μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Νωρίτερα, το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία.

"Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο", σημείωσε ο Peskov.

"Αυτοί οι περιορισμοί εισάγονται λόγω των εντεινόμενων κινδύνων από διάφορες εκδοχές του εξτρεμισμού. Φυσικά, λαμβάνονται μέτρα για αύξηση των ελέγχων. Αυτό είναι λογικό, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη οι απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας", σημείωσε.

Σήμερα, το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως έχει ενισχύσει τον έλεγχο επί των τροφίμων και αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου ασφάλειας τροφίμων, Rosselkhoznadzor, να ενισχύσει τους ελέγχους, καθώς έρευνα του υπουργείου Γεωργίας της χώρας έδειξε πως περίπου το 15% των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία δεν πληρούν τους κανονισμούς της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σημειώνεται πως η Τουρκία προμηθεύει τη Ρωσία κυρίως με λαχανικά, φρούτα και κρεατικά.

Χθες το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από Τούρκο προμηθευτή από την 1η Δεκεμβρίου.

Παγκόσμια έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης

Προσπάθειες να κατέβουν οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, συνιστώντας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Κέρι «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη Συρία, υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μία ημέρα μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό F-16, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, το οποίο δημιουργήθηκε στη Βιέννη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία», ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», ενώ οι Τούρκοι έδωσαν εξηγήσεις σε Ρώσους στρατιωτικούς σχετικά με την κατάρριψη.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ ότι κάλεσαν στρατιωτικούς ακολούθους της Ρωσίας στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου και εξήγησαν ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό σε εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής διότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επισήμαναν ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές του ρωσικού αεροσκάφους και επιπλέον επικοινώνησαν με τις στρατιωτικές αρχές στη Μόσχα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για «κάθε είδους συνεργασία».

Πάντως, συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εάν υπήρξε προειδοποίηση από τα τουρκικά F16 πριν την κατάρρευση του αεροσκάφους στα σύνορα με την Συρία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο ισχυρίζονται ότι αποδεικνύει ότι το ρωσικό μαχητικό είχε προειδοποιηθεί.

Ωστόσο, ο Ρώσος πιλότος του αεροσκάφους που επέζησε από την κατάρριψη, δήλωσε πως «δεν υπήρξε κανενός είδους προειδοποίηση, ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτική. Δεν υπήρξε απολύτως καμία επικοινωνία».

Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες είναι προς το παρόν οι πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική επιδρομή στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, η οποία έπληξε φορτηγά μέσα σε ένα πάρκινγκ. Η Τουρκική Οργάνωση Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση και έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.

Αρχίζουν τα οικονομικά... μέτρα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ετοιμάζει ήδη την «απάντησή» της, σε οικονομικό επίπεδο, παρά την... επίθεση φιλίας προς την Μόσχα που επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έκανε λόγο για μία «φιλική και γειτονική χώρα». «Έχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών ρωσο-τουρκικών projects και ότι τουρκικές επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν μερίδιο από τη ρωσική αγορά.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε πως η Ρωσία "παγώνει" όλα τα αμυντικά συμβόλαια που είχε με την Τουρκία.

Παράλληλα, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Interfax, κατόπιν σύστασης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού, όλοι οι κορυφαίοι ρωσικοί tour operators έχουν αναστείλει την πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία.

Η υπεύθυνη Τύπου της Ρωσικής Ένωσης της Βιομηχανίας Ταξιδίων, Irina Tyurina, είπε στο πρακτορείο ότι αυτή τη στιγμή ενδέχεται να υπάρχουν στην Τουρκία έως και 10.000 Ρώσοι τουρίστες και πως οι tour operators έχουν πουλήσει 4.000-5.000 τουριστικά πακέτα για την περίοδο έως και τις εορτές της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, πηγή που επικαλείται το Interfax, δήλωσε πως ορισμένες ρωσικές πτήσεις τσάρτερ θα φτάσουν άδειες στην Αττάλεια από σήμερα, με αποκλειστικό σκοπό να μεταφέρουν πίσω στη Ρωσία Ρώσους τουρίστες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες πως το υπουργείο συνιστά οι Ρώσοι πολίτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις στην Τουρκία για τουριστικούς σκοπούς, διότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία δεν είναι χαμηλότερο απ' ό,τι είναι στην Αίγυπτο, ενώ λόγο αργότερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμό συνέστισε στους tour operators να αναστείλουν την πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία και μέσω τρίτων χωρών.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Όλγα Γκόλεντετς δήλωσε πως το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο δεν εξετάζει σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία,.

«Όχι, δεν συζητάμε αυτό το θέμα», δήλωσε η Γκολοντετς στους δημοσιογράφους, έπειτα από ερώτηση αν η Μόσχα έχει αντίστοιχα σχέδια με εκείνα που αποφάσισε νωρίτερα αυτό το μήνα για τον επαναπατρισμό Ρώσων τουριστών από την Αίγυπτο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

Οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την επιβολή κυρώσεων σε 10 πρόσωπα και επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και μια ρωσική τράπεζα, με την κατηγορία ότι παρέχουν υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «τέσσερα (φυσικά) πρόσωπα και έξι νομικά πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας, όπως ορίζει το διάταγμα 13582» προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το υπουργείο. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο άτομα συριακής καταγωγής, ένα άτομο κυπριακής καταγωγής, καθώς και τέσσερις εταιρείες με έδρα την Συρία, την Κύπρο και το Μπελίζ.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Σύρο επιχειρηματία Τζορτζ Χασουάνι που «εκτελούσε χρέη μεσάζοντα» για «την αγοραπωλησία πετρελαίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισλαμικό Κράτος εξασφαλίσει κέρδη ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο πετρελαίου πριν το Οκτώβριο, ενώ η αεροπορική εκστρατεία της δυτικής συμμαχίας μείωσε κατά 30% το ύψος των κερδών αυτών.

Ανάμεσα στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται για παροχή βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση. Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν στη ρωσική τράπεζα Financial Alliance Bank, που ελέγχεται (κατά μετοχικό ποσοστό 19% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2014) από τον Ιλιουμζίνοφ.

Ο Ιλιουμζίνοφ αρνήθηκε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας «προκλητική ενέργεια» την επιβολή κυρώσεων εναντίον του, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.

Εξάλλου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν κατανοεί τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε στόχους ρωσικών συμφερόντων σχετικά με την Συρία και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παίζει «γεωπολιτικά παιχνίδια», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Είναι ξεκάθαρο πως αυτή είναι μια νέα, περίπλοκη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το RIA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v