Νταβούτογλου: Συνεργασία με Ρωσία για αποκλιμάκωση

Η Άγκυρα θα συνεργαστεί με τη Μόσχα και τους συμμάχους μας για να μειωθούν οι εντάσεις υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, τονίζει ο Πούτιν. Τι σύμφωνησε Ολάντ.

Νταβούτογλου: Συνεργασία με Ρωσία για αποκλιμάκωση

Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για να πέσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μετά από την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τουρκικό καταδρομικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε άρθρο του στη σημερινή έκδοση των Τάιμς του Λονδίνου.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως διεξάγονται συνομιλίες μετά το συμβάν, το οποίο έχει φέρει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα στο χειρότερο επίπεδο των πρόσφατων χρόνων.

"Οι αναγκαίες συνομιλίες διεξάγονται τώρα," έγραψε στην εφημερίδα. "Ενώ τα μέτρα άμυνας του εδάφους μας παραμένουν, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους μας για να μειωθούν οι εντάσεις," πρόσθεσε, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διακόπηκαν μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.

Πούτιν: Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας γνωρίζει για τις μεταφορές πετρελαίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας...είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

«Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (την στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε. «Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».

Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες... αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών

Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία, για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών εκστρατειών που πραγματοποιούν στη χώρα.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v