Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβασμό ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό βλέπει ο Φάιμαν

Ο αυστριακός καγκελάριος θεωρεί ότι θα υπάρξει συμβιβασμός σήμερα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο θέμα της χρηματοδότησης για το προσφυγικό, ενώ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λέει πως θα πρέπει να εξεταστεί μια "προνομιούχος εταιρική σχέση". Τάσσεται επίσης υπέρ τις ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Συμβιβασμό ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό βλέπει ο Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το πώς να περιορίσουν το προσφυγικό κύμα που έρχεται στην ΕΕ, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και στενότερους δεσμούς, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.

Ευρωπαίοι και τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται στο πώς να εξομαλυνθούν οι εναπομείνασες διαφορές για μια συμφωνία, που ευελπιστούν ότι θα υπογραφεί σήμερα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του τούρκου πρωθυπουργού.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί ένα προσχέδιο στο πλαίσιο του οποίου η ΕΕ θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών για τους 2,3 εκατ. Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ παράλληλα θα επανενεργοποιήσει τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ και για χαλάρωση των όρων στη θεώρηση διαβατηρίων των Τούρκων.

«Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισ. ετησίως για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και εγκαταστάσεις. Θα τα βρούμε κάπου στη μέση», δήλωσε ο Φάιμαν. Κατά τον ίδιο, τα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν πρωτίστως στη στέγαση και τα σχολεία και πως η ΕΕ να χορηγεί τις δόσεις μόνο κατόπιν αξιολόγησης του κάθε project.

Σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε πως θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και πιθανότατα θα αποτύχει. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια «προνομιούχο εταιρική σχέση» με την Τουρκία.

Ερωτηθείς για την κοινή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Φινλανδία, ο αυστριακός καγκελάριος είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες στα οικονομικά της ΕΕ και βασικοί προορισμοί των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Πληρώνουμε ώστε σε άλλες χώρες να αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο. Τώρα απαιτούμε να μην αφεθούμε μόνοι στο προσφυγικό ζήτημα», είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι οι χώρες που αρνούνται την αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες μπορεί να δεχθούν πλήγμα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για διατήρηση του συστήματος ανοικτών συνόρων στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς για την προοπτική χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας -που επιβλήθηκαν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας- δεδομένου του πιθανού ρόλου της Ρωσίας ως συμμάχου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους είπε: «Η συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είμαι υπέρ του να σκεφτούμε τώρα στην ΕΕ την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v