Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά εξαετίας οι εταιρικές πτωχεύσεις στις αναδυόμενες αγορές

Οι εταιρικές πτωχεύσεις έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2014. Το εταιρικό χρέος των αναδυόμενων χωρών παγκοσμίως έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Πολύ μεγάλο μέρος του χρέους αυτού προέρχεται από την αναδυόμενη Ασία.

Σε υψηλά εξαετίας οι εταιρικές πτωχεύσεις στις αναδυόμενες αγορές

Στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2009 βρίσκονται οι πτωχεύσεις εταιριών στις αναδυόμενες αγορές, καθώς το ισχυρό δολάριο επιδεινώνει τα προβλήματα τους.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι οικονομικές συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν για τις εταιρίες που εδώ και χρόνια συγκεντρώνουν χρέος από δανεισμό. Οι πτωχεύσεις αυξάνονται καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν να παράγουν αρκετά μετρητά ώστε να ανταποκριθούν στα κόστη από τόκους και στις αποπληρωμές. Το ισχυρό δολάριo δυσκολεύει εκείνους που έχουν δανειστεί σε αμερικανικό νόμισμα.

Οι εταιρικές πτωχεύσεις στις αναδυόμενες χώρες έχουν ήδη εμφανίσει αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το περασμένο έτος, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2009.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι εταιρίες πτωχεύουν πιο συχνά από τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Το ποσοστό των πτωχεύσεων λόγω χρέους υψηλής απόδοσης έχει φτάσει τους τελευταίους 12 μήνες το 3,8% έναντι 2,5% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Barclays. Πριν από τέσσερα χρόνια, το ποσοστό ήταν στο 0,7% για τις αναδυόμενες αγορές, αρκετά πιο κάτω από το 2,1% των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, αυξάνονται και οι εντάσεις μεταξύ των εταιριών και των πιστωτών τους. Την περασμένη εβδομάδα, η HSBC Holdings υπέβαλε αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ κατά της China Fishery Group και China Fisheries International, η οποία δεν κατάφερε να αποπληρώσει μια δόση 31 εκατ. δολαρίων για δάνειο 650 εκατ. που έληγε νωρίτερα αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τον S&P. Η εταιρία προσπαθούσε τους δύο περασμένους μήνες να πείσει τους δανειστές της να παραιτηθούν από τη δόση.

Αυτή η εταιρία και πολλές άλλες που βρίσκονται σε αυτή τη θέση έχουν την έδρα τους στην Ασία. Τη στιγμή που το εταιρικό χρέος των αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, αγγίζοντας συνολικά τα 23,7 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2015 -βάσει στοιχείων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου-, μεγάλο μέρος της αύξησης προέρχεται από την αναδυόμενη Ασία, όπου η αναλογία μη χρηματοοικονομικού χρέους/ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε 125% από 100% πριν από πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v