Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη του γαιάνθρακα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις αναμένει ότι η ζήτηση άνθρακα σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035 αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, με τη ζήτηση μόνο από Κίνα και Ινδία να αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% αυτής της αύξησης.

Η μάχη του γαιάνθρακα

Tο πρόβλημα του κλίματος είναι ένα πρόβλημα γαιάνθρακα. Μπορεί να ακούγεται ως παλιομοδίτικο, αλλά η φράση αυτή συμπυκνώνει τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο ανταγωνισμός των βιομηχανικών χωρών με τον αναπτυσσόμενο κόσμο τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχε καταλυτικές επιπτώσεις στην χρήση του. Έτσι, ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την χρήση του, όλες οι υπόλοιπες εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν προκειμένου να αποκτήσουν φτηνή ενέργεια.

Το 2010, το 30% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στον κόσμο προήλθε από τον λιθάνθρακα, πίσω από το πετρέλαιο που είναι στο 34%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λιθάνθρακα χρησιμοποιείται στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής - δηλαδή, μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας.

Η εξάρτηση από το πετρέλαιο και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει έγιναν φανερά στις βιομηχανικές χώρες από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Έτσι, έσπευσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με άνθρακα.

Μεταξύ 1980 και 2000, οι χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αύξησαν τη χρήση του λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 61% και μείωσαν τη χρήση του πετρελαίου στον εν λόγω τομέα κατά 41%. Από τη δεκαετία του 1990, όμως, το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως εναλλακτική λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ανεπτυγμένο κόσμο, εκτοπίζοντας τον άνθρακα . Μεταξύ 2000 και 2008, η χρήση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε μόνο κατά 4%, ενώ η χρήση του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 55%.

Και ενώ οι βιομηχανικές χώρες άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον άνθρακα, ο αναπτυσσόμενος κόσμος άρχισε να τον «αξιοποιεί» όλο και περισσότερο, καθώς οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονταν και ο άνθρακας ήταν ο φθηνότερος και πιο πρακτικός τρόπος για να την αποκτήσουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις αναμένει ότι η ζήτηση άνθρακα σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035 αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, με τη ζήτηση μόνο από την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% αυτής της αύξησης. Η Ινδονησία, το Βιετνάμ και ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ασίας οικοδομεί επίσης νέες μονάδες άνθρακα με μεγάλη ταχύτητα.

Κάπως έτσι έχουμε την περίπτωση της Κίνας, της χώρας που εκπέμπει το περισσότερο διοξείδιο στον κόσμο. Το δίχως άλλο, η καύση άνθρακα είναι η μεγαλύτερη πηγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, υπεύθυνη για σχεδόν 13 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (συγκριτικά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ευθύνονται για 11 δισ. τόνους και 6 δισεκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα).

Με τη ζήτηση για άνθρακα να διογκώνεται στην Ασία, ακριβώς το ήμισυ της συνολικής αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα προέρχεται από τη χρήση άνθρακα στην περιοχή.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v