Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Τέλος σε διασώσεις τύπου AIG και Bear Stearns

Νέοι κανονισμοί περιορίζουν τα περιθώρια παρέμβασης της Fed για την διάσωση συστημικών εταιρειών σε περιόδους κρίσης. Η κεντρική τράπεζα θα έχει την δυνατότητα να διασώζει εταιρείες μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε οντότητες.

Fed: Τέλος σε διασώσεις τύπου AIG και Bear Stearns

Η Fed έκανε την Δευτέρα το τελικό βήμα για να διασφαλίσει ότι δεν θα λάβει έκτακτα μέτρα για την διάσωση της AIG και της Bear Stearns το 2008, υιοθετώντας νέους κανονισμούς που περιορίζουν την δυνατότητα της να στηρίξει χρεοκοπημένες εταιρείες.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που εγκρίθηκαν ομόφωνα την Δευτέρα, η Fed θα έχει την δυνατότητα να διασώζει εταιρείες μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε οντότητες.

Οι αλλαγές αντανακλούν την πρόθεση του Κογκρέσου στο νόμο Dodd-Frank του 2010 να αποτρέψει την κεντρική τράπεζα να διασώζει εταιρείες.

Η δυνατότητα συμμετοχής σε έκτακτο δανεισμό ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την απάντηση σε πιέσεις στις αγορές, δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, πριν από την ψηφοφορία σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η αρχική πρόταση που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια δεν φτάνει αρκετά μακριά και ότι αφήνει πολλά περιθώρια στις ρυθμιστικές αρχές να ενορχηστρώσουν διασώσεις από την πίσω πόρτα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κα. Γιέλεν τόνισε πως η τελική εκδοχή περιλαμβάνει «σημαντικές αλλαγές» που λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν στην αρχική πρόταση.

Η τελική εκδοχή, εκτός από την προϋπόθεση της παροχής έκτακτου δανεισμού σε τουλάχιστον πέντε εταιρείες, προβλέπει ακόμα ότι η στήριξη θα δίνεται με επιτόκιο που θα είναι υψηλότερο από αυτό της αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v