Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξοι οι επενδυτές για το πετρέλαιο το 2016

Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη στην τιμή του αργού το 2016 κάνοντας λόγο μέχρι και για αύξηση 80% από τα χαμηλότερα επίπεδά της μέσα σε 12 μήνες, ιδιαίτερα αφού ο ΟΠΕΚ πιέζεται να αλλάξει την πολιτική της παραγωγής του.

Αισιόδοξοι οι επενδυτές για το πετρέλαιο το 2016

Έπειτα από μια χρονιά χαμηλών προβλέψεων, ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος, αναφέρει το CNBC.

Αν και οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια έχουν βοηθήσει τις περισσότερες δυτικές οικονομίες αφού καταναλωτές και επιχειρήσεις απολαμβάνουν φθηνότερο καύσιμο, η απότομη πτώση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την πτώση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι αγορές αναμένουν αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Όπως τόνισε ο Jim Paulsen, ανώτατος επενδυτικός αναλυτής στη Wells Fargo Asset Management, αν δει κανείς την ιστορία του αργού, μπορεί να περιμένει πως θα ανέβει μέχρι και 80% από τα χαμηλότερά του μέσα σε 12 μήνες. «Αν συνέβαινε αυτό, θα ήμασταν στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2016. Δε θεωρώ πως αυτή είναι μια κακή εικασία. Τα 75 δολάρια δεν είναι πλήρης ανάκαμψη ή κάτι τέτοιο, αλλά θα ήταν μια μεγάλη κίνηση, απροσδόκητη από πολλές αγορές», ανέφερε.

Καθώς η προσοχή έχει στραφεί στην ετήσια συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, ο επικεφαλής για τα εμπορεύματα στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της UBS, Dominic Schnider, επεσήμανε πως αναμένει μια σταθεροποίηση και μερική ανάκαμψη των τιμών το 2016, προβλέποντας 63 δολάρια το βαρέλι για το δείκτη αναφοράς Brent και 60 δολάρια για τον WTI σε 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, στρατηγικοί αναλυτές των Societe Generale και BNP Paribas επίσης αναμένουν μια πιο ισορροπημένη αγορά στα μέσα του 2016, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν βρεθεί υπό πίεση ώστε να αλλάξουν την τρέχουσα πολιτική της παραγωγής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο