Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Eπεκτείνει το QE μέχρι τον Μάρτιο του 2017

Την επέκταση αλλά όχι την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στους επιλέξιμους τίτλους και τα δημοτικά ομόλογα. Στο -0,3% μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων. Ράλι 2% για το ευρώ. Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ντράγκι: Eπεκτείνει το QE μέχρι τον Μάρτιο του 2017

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού έως τον Μάρτιο του 2017, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Αποφάσισε επιπλέον, ότι τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις αγορές τίτλων θα επανεπενδύονται στο πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το πρόγραμμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί αρχικά να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, θα συνεχιστεί και πέρα από το Μάρτιο του 2017 αν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό. 

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως στις αγορές θα περιλαμβάνονται και δημοτικά και περιφερειακά χρεόγραφα που αποτιμούνται σε ευρώ. Ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ. 

Τα μέτρα λήφθηκαν ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%, υπογράμμισε, λέγοντας πως το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Χωρίς τα μέτρα ο πληθωρισμός θα ήταν μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος την επόμενη χρονιά και το ΑΕΠ σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο. . 

Για το 2016, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 1% από 1,1% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,4%. Το 2016 η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 1,7%.

Νωρίτερα την Πέμπτη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως.

Σταθερό στο 0,05% διατήρησαν το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3%.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι η απόφαση για την λήψη των μέτρων δεν ήταν ομόφωνη, αλλά είχε την στήριξη μιας μεγάλης πλειοψηφίας. 

To waiver μπορεί να επανέλθει πριν το τέλος της αξιολόγησης

Οι αποφάσεις για την μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λήφθηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες και σε ένα βαθμό από την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτηση για την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα.

Πιο πολύπλοκο είναι το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αξιολόγηση.

Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων το ευρώ- Πιέσεις στις μετοχές

Ράλι 2% πραγματοποιεί το ευρώ στο $1,0894, καθώς οι αγορές περίμεναν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 75 δισ. ευρώ τον μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον DAX να βουτάει 2,7% κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,13% στις 376 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,14% στις 6.348 μονάδες, ενώ απώλειες 2,7% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.886 μονάδες. Ο δείκτης CAC του Παρισιού διολισθαίνει 2,4% στις 4.725 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1,5% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.187 μονάδες και κατά 1,3% ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 22.259 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v