Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερες εξουσίες για τη Frontex θέλει η Γερμανία

Η Γερμανία θέλει η Frontex θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις που ένα κράτος-μέλος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του στην υπεράσπιση των εξωτερικών συνορων.

Περισσότερες εξουσίες για τη Frontex θέλει η Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών περιμένει η Κομισιόν να προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, που σημαίνει ότι η Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει όταν μια εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα προστατεύσει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα της προστασίας του συστήματος των ανοικτών συνόρων αλλά και η δυσκολία της Ελλάδας να ελέγχει την εισροή μεταναστών/προσφύγων, ο Thomas de Maiziere ζήτησε ενίσχυση του ρόλου της Frontex στις προτάσεις που αναμένεται να κάνει η Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η Κομισιόν θα πρέπει να προωθήσει πρόταση... που έχει τον στόχο όταν ένα κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του στην υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα μπορεί να αναλαμβάνει η Frontex», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η εθνική ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της κάθε χώρας της ζώνης Σένγκεν προστατεύεται από της Συνθήκες της ΕΕ.

Όμως, η αποτυχία των ελληνικών αρχών –που είναι υπέρμετρα επιβαρυμένες- να ελέγξουν τις ροές των μεταναστών/προσφύγων, που οδήγησαν άλλες χώρες να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν, έχει οδηγήσει πολλούς να ζητήσουν μια πιο συλλογική προσέγγιση ως προς τα εξωτερικά σύνορα.

Μετά τις διπλωματικές απειλές για αποβολή από την Σένγκεν αν δεν δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια για την καταγραφή και τον έλεγχο των μεταναστών/προσφύγων, η Ελλάδα τελικά ενεργοποίησε τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ αργά χθες.

Ο De Maiziere έκανε λόγο για γαλλο-γερμανική ώθηση ώστε η Frontex, ο ρόλος της οποίος είναι κυρίως να συντονίζει τις υπηρεσίες των εθνικών συνόρων, να «συνοδεύεται» από ένα πιο φιλόδοξο σύστημα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής –χωρίς όμως να αναφέρει αν θα υπάρξουν νέες προτάσεις που θα ενισχύουν τη δυνατότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις απροθυμίας ενός κράτους μέλους.

Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για μια Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή στις 15 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v