Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Πτώση σε εξαγωγές και εισαγωγές τον Νοέμβριο

Οι εξαγωγές σημείωσαν χειρότερη από το αναμενόμενο πτώση, ενώ οι εισαγωγές δε μειώθηκαν τόσο όσο περίμεναν οι αναλυτές. Οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Κίνα: Πτώση σε εξαγωγές και εισαγωγές τον Νοέμβριο

Το κινεζικό εμπόριο παρέμεινε αδύναμο τον Νοέμβριο, παρατείνοντας τις αμφιβολίες πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές έπεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 6,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που εμφανίζουν πτώση. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 8,7%, την 13η στη σειρά.

Οι εισαγωγές δεν έπεσαν τόσο όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο κάποιοι οικονομολόγοι δεν είναι βέβαιοι πως αυτό σηματοδοτεί μια θετική βελτίωση για την αδύναμη κινεζική εγχώρια ζήτηση, η οποία έχει σταθεί βασικός παράγοντας για την ώθηση των τιμών των εμπορευμάτων σε χαμηλά ετών παγκοσμίως.

«Η βασική εικόνα δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα πάνε καλά, αλλά τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλα», τόνισε ο Kevin Lai, ανώτατος οικονομολόγος στην Daiwa Capital στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, τα αδύναμα νούμερα θα ενισχύσουν τις προσδοκίες οικονομολόγων και επενδυτών, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση τους ερχόμενους μήνες δεδομένης της επίμονης αδυναμίας στην παγκόσμια ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v