Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει το χρηματιστήριο της Μιανμάρ

Η Μιανμάρ ανοίγει την οικονομία της έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικού καθεστώτος. Η ξένη άμεση επένδυση έχει αγγίξει υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η χώρα προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η μεταποίηση και η υποδομή.

Ανοίγει το χρηματιστήριο της Μιανμάρ

Το νέο χρηματιστήριο της Μιανμάρ πρόκειται να ανοίξει την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το επόμενο στάδιο της αναμόρφωσης μιας χώρας που απολαμβάνει ισχυρές ξένες εισροές και ένα καινούριο φιλοεπιχειρηματικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το CNBC, το χρηματιστήριο της Yangon που αποτελεί μια επένδυση 24 εκατ. δολαρίων, ιδρύθηκε από την κρατική Οικονομική Τράπεζα της Μιανμάρ, την Daiwa Securities και το Japan Exchange Group, μια εταιρία που έχει τη διαχείριση του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στο γρήγορο εκμοντερνισμό της Μιανμάρ, η οποία ανοίγει την οικονομία της έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης. Από την άρση των δυτικών κυρώσεων το 2013, η ξένη άμεση επένδυση άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των οκτώ δισ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2014-2015 αφού πολυεθνικές περιλαμβανομένων των Coca-Cola, Telenor, Colgate Palmolive και Mitsubishi πόνταραν σε μια απότομη καταναλωτική αύξηση.

Ο πληθυσμός της μεσαίας τάξης αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί από 5,3 εκατ. το 2012 σε 10,3 εκατ. το 2020. Παράλληλα, οι γενικές εκλογές του Νοεμβρίου –η πρώτη ελεύθερη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες- άνοιξε το δρόμο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η μεταποίηση και η υποδομή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v