Η κυβέρνηση της Δανίας συσφίγγει τη δημοσιονομική πολιτική

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια υπογραμμίζουν την ανάγκη για «δημοσιονομική πειθαρχία» τονίζει η κυβέρνηση. Η χώρα προβλέπει μικρότερο έλλειμμα για το 2015 από την προηγούμενη εκτίμηση. Το επιτόκιο έχει διατηρηθεί στο -0,75% από το Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση της Δανίας συσφίγγει τη δημοσιονομική πολιτική

Τα αρνητικά επιτόκια αναγκάζουν την κυβέρνηση της Δανίας να συσφίξει τη δημοσιονομική πολιτική, αφού ανακοίνωσε πως το περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής υπογραμμίζει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση προέβλεψε μικρότερο έλλειμμα για το 2015 απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί νωρίτερα.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αγγίξει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

«Η νομισματική πολιτική αναμένεται να συνεχίσει να είναι πολύ επεκτατική τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα υποστηρίξει την εγχώρια ζήτηση», αναφέρει το Υπουργείο στο έγγραφο που έχει στα χέρια του το πρακτορείο. «Αν όλες οι παράμετροι παραμείνουν αμετάβλητες, αυτό αυξάνει την ανάγκη για μια σταδιακή σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπληρώνει.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας έχει διατηρήσει το δείκτη αναφοράς του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,75% από το Φεβρουάριο, προκειμένου να υπερασπιστεί την αξία της κορόνας έναντι του ευρώ. Πρόκειται για ενδείξεις πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να αυξάνουν την αξία των ιδιοκτησιών, με τις τιμές των κατοικιών να είναι τον Νοέμβριο πάνω από 7% υψηλότερες συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v