Η «φανταστική» σουηδική οικονομία καλύπτει τα κόστη του προσφυγικού

Αν και η αύξηση των προσφύγων θα κοστίσει 29 δισ. κορόνες περισσότερες από το προβλεπόμενο, η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να καλύψει τα κόστη. Η Nordea εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια η Σουηδία θα ηγηθεί της ανάπτυξης της Σκανδιναβίας.

Η «φανταστική» σουηδική οικονομία καλύπτει τα κόστη του προσφυγικού

Η οικονομία της Σουηδίας αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που η τρύπα στον προϋπολογισμό που φοβόταν η κυβέρνηση λόγω των γενναιόδωρων πολιτικών της σχετικά με το άσυλο στους πρόσφυγες, ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η υπουργός Οικονομικών Magdalena Andersson τονίζει πως η οικονομία δείχνει «φανταστική». Τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως «κινείται σαν μηχανή τρένου», ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε κατά 3,9% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η τριμηνιαία ανάπτυξη ήταν 0,8%, δηλαδή δύο φορές πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Nordea, η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα, προβλέπει πως η Σουηδία θα ηγηθεί στης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής τα επόμενα χρόνια, με τα ποσοστά ανάπτυξης να είναι πάνω από 3% και το 2016.

Είναι ήδη εμφανές το γεγονός πως η ανάπτυξη παράγει αρκετά επιπρόσθετα έσοδα από φόρους ώστε να καλύψει μια αύξηση στις δαπάνες του προϋπολογισμού που προτάθηκε τον περασμένο μήνα, επεσήμανε η υπουργός. Στο μεταξύ, οι τελευταίες προβλέψεις του Σουηδικού Οργανισμού Μετανάστευσης σημείωσε πως η αύξηση των προσφύγων θα κοστίσει 29 δισ. κορόνες περισσότερες από ό,τι έχει προβλεφθεί.

«Δεν είναι κυρίως ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά φυσικά επηρεάζει και τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε η Andersson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v