Αμετάβλητα στο 11% τα επιτόκια της Ρωσίας

Στο 11% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Ρωσίας, αφού η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδυνάμωσε εκ νέου το ρούβλι. Η τράπεζα φοβάται αύξηση του πληθωρισμού, ενώ έχει θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο για 4%.

Αμετάβλητα στο 11% τα επιτόκια της Ρωσίας

Η ρωσική κεντρική τράπεζα άφησε το δείκτη αναφοράς επιτοκίου αμετάβλητο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου πυροδότησε νέα αποδυνάμωση του ρουβλίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ταχύτερου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 11%. Στο μεταξύ 32 από 36 αναλυτές είχαν προβλέψει την κίνηση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εκτιμήσει μείωση.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο πρόσφατη αναταραχή για την κεντρική τράπεζα που θέτει στόχο για πληθωρισμό 4% μεσοπρόθεσμα, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας του κόσμου πηγαίνει από τη μια κρίση στην άλλη από το Μάρτιο του 2014, οπότε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία.

Η απόφαση πάρθηκε «αναγνωρίζοντας τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού, ενώ οι κίνδυνοι της οικονομικής επιβράδυνσης παραμένουν», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. «Καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις και με την προϋπόθεση ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτόν θα υποχωρήσουν, η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει με μια αναθεώρηση προς τα κάτω του βασικού επιτοκίου της», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v