Ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι

Σε μια συμφωνία ορόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος δεσμεύτηκαν 195 κράτη. Στόχος είναι η μείωση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων ετησίως θα χορηγούν τα αναπτυγμένα κράτη σε χώρες του νότου.

Ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι
Oι αντιπρόσωποι 195 κρατών ήρθαν σήμερα στο Παρίσι σε μια συμφωνία ορόσημο για το περιβάλλον καθώς δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά ότι θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Οι ΗΠΑ που στήριζαν τη συμφωνία ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν τη συμφωνία όπως επίσης οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ένωσης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του G 77 (που συμπεριλαμβάνει συνολικά 143 κράτη).

Η τελική συμφωνία δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων όμως θέτει την βάση για περαιτέρω βήματα που ένα πιο καθαρό πλανήτη, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα, αντήλλαξε μια χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να μειώσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συνόδου τα κράτη κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα τα κράτη συμφώνησαν να συνέρχονται κάθε πέντε έτη με στόχο να θέτουν νέους πιο φιλόδοξους στόχους. Ακόμη δέχθηκαν να παρέχουν στοιχεία σε άλλες χώρες για την πρόοδο που έχουν πετύχει σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν.

Οι αναπτυγμένες χώρες στοχεύουν στην ετήσια χορήγηση 100 δισ. δολαρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες του νότου έως το 2025. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι "δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό", δήλωσε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε πώς σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα η υφήλιος έχει μια τελευταία ευκαιρία να παραδώσει στις επόμενες γενεές ένα κόσμο πιο σταθερό και πιο υγιή. Η συμφωνία είναι και μια επιτυχία για την ΕΕ, πρόσθεσε.

Ομπάμα: Είναι σημείο καμπής

Την υιοθέτηση μιας «ισχυρής» και «φιλόδοξης» συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, χαιρέτισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά αυτή δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κρίση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Δημιουργεί τον μηχανισμό και την αρχιτεκτονική για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αυτή την «ισχυρή συμφωνία» και κρίνοντας πως «ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή για τον κόσμο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι εύκολος. 

Υπενθυμίζοντας ότι είχε καταστήσει το κλίμα προτεραιότητά του όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια μεταμορφώθηκαν κι έχουν πλέον θέση «ηγέτη» στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ευχαρίστησε επιπλέον τους ηγέτες των περίπου 200 χωρών, «μικρών και μεγάλων, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων, διότι εργάστηκαν μαζί για την αντιμετώπιση μιας απειλής που μας αφορά όλους. Μαζί, δείξαμε τι είναι εφικτό όταν ο κόσμος είναι ενωμένος».

Η συμφωνία αποτελεί «την καλύτερη ευκαιρία μας να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε», τόνισε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λαγκάρντ: Να τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Την ιστορική συμφωνία χαιρέτισε το Σάββατο και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά» για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το μήνυμά της είναι πως πρέπει να «τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Η διεθνής κοινότητα και «οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να κάνουν τα λόγια πράξεις, ιδιαίτερα εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες θα φέρουν ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων μείωσης (των εκπομπών αερίων) που έχουν κάνει», σημείωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της. «Γι' αυτό το μήνυμα-κλειδί που απευθύνω είναι να τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και αυτό να γίνει τώρα».

«Η χρέωση για τις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα για επενδύσεις που θα σημάνουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα• προσφέρει επίσης έσοδα για να προστατευθούν οι φτωχοί, να μειωθεί το χρέος, και να ελαφρυνθεί το άχθος των άλλων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Προσμένουμε τον διάλογο για τον καθορισμό της τιμολόγησης των εκπομπών αερίων και θα βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να θέσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας πολιτική σε εφαρμογή», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v