Οι ΗΠΑ ερευνούν broadcasters στην υπόθεση της FIFA

Η εισαγγελία εστιάζει όλο και περισσότερο σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης και στο τι γνωρίζουν για τις δωροδοκίες. Έχει στραφεί σε θυγατρική της 21st Century Fox, που διατηρούσε συμβόλαια με διεφθαρμένους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου.

Οι ΗΠΑ ερευνούν broadcasters στην υπόθεση της FIFA

Μια εταιρία αθλητικού μάρκετινγκ που περιγράφηκε αυτό τον μήνα σε ένα σαρωτικό κατηγορητήριο, πως διατηρούσε συμβόλαια «υποστηρίζοντας» διεφθαρμένους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου, έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την αμερικανική εταιρία ψυχαγωγίας 21st Century Fox, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η «φωτογράφιση» της T&T Sports Marketing στο κατηγορητήριο σηματοδοτεί πως η αμερικανική εισαγγελία έχει εντείνει την εστίαση σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης και στο τι μπορεί να γνωρίζουν σχετικά με τις δωροδοκίες.

Όταν τον Μάιο οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την έρευνά τους για διαφθορά στο κυβερνητικό σώμα της FIFA, αναφέρθηκαν σε επίσημα έγγραφα σε «μια σειρά παρουσιαστών, εκφωνητών και συμβούλων». Ωστόσο δεν έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον ρόλο τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, η T&T είναι θυγατρική της 21st Century Fox, ενώ εκπρόσωπος της δεύτερης ανέφερε πως η εταιρία δεν έχει τον έλεγχο της λειτουργίας της θυγατρικής της. Το όνομα της Fox δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο και δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία, ενώ επίσης δεν κατηγορείται ούτε η T&T.

Η T&T είναι καταχωρισμένη στα νησιά Καϋμάν, δεν έχει δηλώσει τηλεφωνικό αριθμό και δεν είναι σαφές το πόσους δικούς της εργαζόμενους απασχολεί.

Το κατηγορητήριο της 3ης Δεκεμβρίου αναφέρει πως τρία στελέχη «που συνδέονται» με την T&T δωροδόκησαν τουλάχιστον 15 υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου, προκειμένου να στηρίξουν τα παγκοσμίως αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης για διοργανώσεις όπως η Copa Libertadores, ένα μεγάλο τουρνουά της Νότιας Αμερικής.

Οι 15 αξιωματούχοι ήδη κατηγορούνται και δύο από αυτούς δήλωσαν ένοχοι τον προηγούμενο μήνα.

Το κατηγορητήριο δεν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η θυγατρική επωφελήθηκε από τη διατήρηση των συμβολαίων. Η T&T δεν αναλαμβάνει μεταδόσεις, ωστόσο με την απόκτηση των δικαιωμάτων μπορεί να τα μεταπωλήσει σε μεγάλους broadcasters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v