Πλησιάζουν το 1 εκατ. οι πρόσφυγες που μπήκαν στην Ευρώπη το 2015

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να ξεπεραστεί το όριο του ενος εκατ. ανθρώπων. Το νούμερο είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το 2014. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει φέτος 706 θανάτους στο Αιγαίο.

Πλησιάζουν το 1 εκατ. οι πρόσφυγες που μπήκαν στην Ευρώπη το 2015

Σχεδόν 991.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ευρώπη από τη στεριά και από τη θάλασσα μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο τις ερχόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (International Organization for Migration - IOM).

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 4.300 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά την Τετάρτη, περιλαμβανομένων 3.000 στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει πως η έξοδος των ανθρώπων που διαφεύγουν τις συρράξεις και τη φτώχεια της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μέσω Τουρκίας συνεχίζεται παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που σχετίζονται με τον καιρό και τη θάλασσα, τόνισε ο Οργανισμός.

«Βλέπουμε πως οι ροές είναι τόσο ισχυρές ακόμη και τώρα, τόσο αργά μέσα στο έτος, που ο IOM εκτιμά ότι μέχρι την Πέμπτη ή ίσως και νωρίτερα θα ξεπεραστεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Joel Millman. Όπως επεσήμανε, ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι φέτος τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 2014.

«Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι αυτές οι πολύ μεγάλες ροές του Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο αποδεικνύεται πως είναι ακριβώς όπως φοβόμασταν – εξαιρετικά θανάσιμες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Ο IOM έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 706 θανάτους στο Αιγαίο. Ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει 422 θανάτους από τις 16 Οκτωβρίου ή επτά θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο. «Προφανώς αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και δε μας περιμένει ένας χειμώνας σαν της περασμένης χρονιάς», ανέφερε ο Millman.

Νωρίτερα σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει με τη βία εκτοπιστεί παγκοσμίως πιθανότατα έχει «μακράν ξεπεράσει» ένα ρεκόρ 60 εκατομμυρίων φέτος, κυρίως λόγω του συριακού εμφυλίου και άλλων παρατεταμένων συρράξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v