Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Πρώτος αλλά χωρίς πλειοψηφία ο Ραχόι

Γρίφος η επόμενη μέρα στην Ισπανία καθώς οι ψηφοφόροι με τις επιλογές τους δεν βγάζουν καθαρή κυβέρνηση πλειοψηφίας, είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα. Η λιτότητα ηττήθηκε το μήνυμα Τσίπρα.

Ισπανία: Πρώτος αλλά χωρίς πλειοψηφία ο Ραχόι

Κυβέρνηση αναζητά η Ισπανία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες) δεν προκύπτει καθώς το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε μεν πρώτο αλλά έχασε πάνω από το ένα τρίτο των εδρών του με τους ψηφοφόρους να μετακινούνται σε άλλα πολιτικά σχήματα.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κερδίζει την πρώτη θέση με 121 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών με καταμετρημένο το 96% των ψήφων. Κέρδισε το 28,7% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 22,06% και 92 έδρες.

Το κόμμα των Podemos κερδίζει 69 έδρες και το 20,6%, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos παίρνει 40 έδρες και το 13,9%.

Τα αποτελέσματα, λένε αναλυτές, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν να βάλουν τέλος στο δικομματικό σύστημα που κυβέρνησε επί 33 χρόνια την Ισπανία. Στον απόηχο της κρίσης οι Podemos και οι Ciudadanos αμφισβήτησαν την ηγεμονία του δικομματισμού.

«Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για την ισπανική πολιτική», δηλώνει στο Bloomberg ο Vincenzo Scarpetta, πολιτικός αναλυτής στο Open Europe. «Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη. Ο Ραχόι θα διεκδικήσει το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά σε αυτή τη φάση είναι μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να δώσει στον Ραχόι την πλειοψηφία είναι ο ιστορικός του αντίπαλος, οι Σοσιαλιστές. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Ciudadanos αθροιστικά υπολείπονται 16 έδρες από την πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά Σοσιαλιστές, Podemos και η πλατφόρμα “Unidad Popular” χρειάζονται 12 ακόμα έδρες από τοπικά κόμματα για να διεκδικήσουν την εξουσία.

«Το ερώτημα είναι αν ο Ραχόι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ή η άνοδος των Podemos θα ανοίξει την πόρτα για μια εναλλακτική αριστερή κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Antonio Barroso, πολιτικός αναλυτής στην Teneo Intelligence. «Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να κάνουν εσωτερική αναζήτηση για το που θέλουν να πάνε από εδώ και πέρα».

Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε και στην Ισπανία

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό» και πως «η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή». «Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο