Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία

Τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας, προκειμένου να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, αναζητά η Ισπανία. Ο Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες έδρες, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Για πρώτη φορά μετά από 33, την εξουσία θα πρέπει να "μοιραστούν" περισσότερα από ένα κόμμα.

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτη δύναμη (28,72%), ωστόσο ο Μαριάνο Ραχόι χάνει 63 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση του κοινοβουλίου. Για αυτοδυναμία ούτε λόγος, καθώς οι 123 έδρες που συγκέντρωσαν οι συντηρητικοί είναι πολύ λιγότερες από τις 176 που απαιτούνται.

Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, με ποσοστό 22,01% και 90 έδρες. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Για το αρνητικό ρεκόρ των Σοσιαλιστών ευθύνονται οι Podemos, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με 20,66% και 69 έδρες.

Τα exit polls έδειχναν δεύτερο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας και όντως η διαφορά ψήφων με τους Σοσιαλιστές ήταν μικρή. Ωστόσο, ακόμη και αν οι Podemos έρχονταν δεύτεροι θα είχαν και πάλι λιγότερες έδρες, αφού εξασφάλισαν μεγαλύτερα ποσοστά σε περιοχές με μικρότερο συνολικό αριθμό κατοίκων. Τέταρτο είναι το κόμμα των Ciudadanos (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα, με ποσοστό 14% και 40 έδρες.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια που στο ισπανικό κοινοβούλιο εισέρχονται τέσσερα κόμματα, αφού μέχρι τώρα στην εξουσία βρίσκονταν εναλλάξ το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές.

Ραχόι: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Podemos: Τελείωσε η πολιτική του δικομματισμού

Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε απόψε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία.

"Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.

Τσίπρας: Πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Αναζητούνται συμμαχίες για την επόμενη μέρα

Το ερώτημα για την επόμενη μέρα είναι οι συμμαχίες. Οι συνασπισμοί είναι μία εντελώς καινούργια διαδικασία για την Ισπανία, αφού τα τελευταία 33 χρόνια τη χώρα κυβερνούσαν εναλλάξ το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές. Η προφανής συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Πολίτες δεν αρκεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Το κίνημα κατά της λιτότητας, μαζί με τους Σοσιαλιστές αλλά και μικρά αριστερά κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδό τους στην ισπανική βουλή είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις 176 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι Σοσιαλιστές ενδέχεται να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Podemos και τους Πολίτες. Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα κρατήσουν πολλές εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, είναι πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.

Η οικονομική κρίση, η διαφθορά αλλά και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, που έστρεψε τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου στην Ισπανία. Μπορεί ο Ραχόι να κατάφερε να επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε δεν βρήκαν ανταπόκριση στους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v