Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Εκτιμά πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,6% το 2015, ενώ είχε κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,7% το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το MarketWatch, η τράπεζα αύξησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό του 2015 σε 10,8% από 9,5% που είχε προβλέψει το Σεπτέμβριο, αυξάνοντας παράλληλα και την εκτίμηση για τις τιμές καταναλωτή για το 2016 σε 6,2% από 5,3%. Για το 2017 αναμένει πληθωρισμό 4,8%.
Το δίκτυο αναφέρει πως το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας έχει βυθιστεί στο χάος λόγω του συνδυασμού ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες μέλη του κογκρέσου, μιας προσπάθειας να κατηγορηθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ για πιθανή χειραγώγηση του προϋπολογισμού για να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα και μιας απόπειρας να αποπεμφθεί ο πρόεδρος του κάτω σώματος του κογκρέσου για πιθανή εμπλοκή σε διαφθορά.
«Η αύξηση των αβεβαιοτήτων που προέρχονται από αυτά τα γεγονότα επηρεάζει την εμπιστοσύνη των οικονομικών φορέων και έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αποφάσεις που αφορούν στην επένδυση και την καταναλωτική δαπάνη», αναφέρει η έκθεση της τράπεζας.