Τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν αποδεχθεί τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό που απορρέει από τα πλήγματα που έχουν υποστεί τα νομίσματά τους, με αποτέλεσμα να μην αγγίζουν πλέον τα κεφάλαια που τους έχουν απομείνει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συναλλαγματικά αποθέματα στις 12 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές -εκτός της Κίνας και των χωρών με συνδεδεμένα νομίσματα- έπεσαν κατά περίπου 2% σε 2,8 τρισ. δολάρια το 2015, αν και η πραγματική πτώση μπορεί να είναι μικρότερη, διότι το ισχυροποιημένο δολάριο μείωσε την αξία άλλων αποθεματικών νομισμάτων όπως το ευρώ.
Ενώ η Κίνα εξάλειψε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε αποθεματικά για να σταθεροποιήσει το γουάν πέρυσι, οι περισσότερες από τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρωσία και η Ταϊλάνδη ανέχονται την υποτίμηση των νομισμάτων τους για να στηρίξουν τις εξαγωγές.
«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι σχετικά αβλαβές το να επιτρέπουμε στα νομίσματα να αποδυναμώνονται», ανέφερε ο Alan Ruskin της Deutsche Bank. «Αυτές οι χώρες που έχουν ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες χρησιμοποιούν αυτή την ευελιξία», τόνισε.
Και τα 24 νομίσματα των μεγάλων αναδυόμενων χωρών -εκτός του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ- έπεσαν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο το 2015, καθώς μια επιβραδυμένη οικονομική ανάπτυξη, οι τιμές των εμπορευμάτων που πέφτουν και η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία, οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων.
Πάντως, παρά την πτώση, οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προτιμήσει να μην επέμβουν. Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε τα αποθεματικά της ύψους 369 δισ. δολαρίων το 2015, παρότι το ρούβλι έχει πέσει κατά 19%. Η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη διατήρησαν τα δικά τους αποθεματικά σταθερά, στα 368 και 148 δισ. αντίστοιχα. Η Ινδία εκμεταλλεύτηκε τη σταθερότητα της ρουπίας προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθεματικά της, αυξάνοντάς τα κατά 11% σε 328 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin