Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η BlackBerry στην κούρσα των αυτοοδηγούμενων οχημάτων

Η εταιρία δεν είναι πια μεγάλος παίκτης στα smart phones και βασίζεται στο λογισμικό και στις υπηρεσίες της. Το λογισμικό της αφορά στην επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους και με τα φανάρια, ενώ ήδη χρησιμοποιείται από τη Ford.

Η BlackBerry στην κούρσα των αυτοοδηγούμενων οχημάτων

Η BlackBerry αποτελεί την πιο πρόσφατη είσοδο στην κούρσα των αυτοοδηγούμενων οχημάτων, αφού το τμήμα QNX της εταιρίας έκανε χθες μια επίδειξη της τελευταίας τεχνολογίας της στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας. Το κύριο σημείο της παρουσίασης αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα φανάρια, προκειμένου να βελτιώσουν τη ροή της κίνησης και να αποφύγουν συγκρούσεις.

Όπως τονίζει το CNBC, η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα αυτοκίνητο να γνωρίζει πότε ένα άλλο αναγκάζεται να πατήσει φρένο, ένα χαρακτηριστικό που βοηθά τα αυτοκίνητα να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που μπορεί να καταλήξουν σε συγκρούσεις. Η BlackBerry παρουσίασε επίσης το πώς το λογισμικό της μπορεί να εκτελέσει σε πραγματικό χρόνο ανάλυση των σεναρίων που σχετίζονται με την κίνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα διαμορφώσει τη βάση για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα.

Το λογισμικό που έχει αναπτύξει η QNX χρησιμοποιείται ήδη από τη Ford για την κατασκευή των συστημάτων infotainment που θα περιλαμβάνει το δικό της όχημα. Το λειτουργικό σύστημα της QNX χρησιμεύει ως βάση για λογισμικό τρίτων εταιριών που κατασκευάζουν την τεχνολογία τους επάνω σε αυτό.

Η κίνηση αυτή συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της BlackBerry, η οποία δεν αποτελεί πλέον μεγάλο παίκτη στα smartphones και βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο λογισμικό και στις υπηρεσίες της. Η εταιρία έχει θέσει στόχο να αγγίξει τα 500 εκατ. δολάρια σε έσοδα από το λογισμικό της μέχρι τον Μάρτιο.

Πάντως, η επιλογή αυτή της BlackBerry την τοποθετεί απέναντι σε αντιπάλους όπως οι Apple, Google και Tesla. Για παράδειγμα, η Google ανέφερε πρόσφατα πως τα αυτοοδηγούμενα οχήματά της έχουν συμπληρώσει πάνω από δύο εκατ. μίλια οδήγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v