Κίνα: Πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν

Σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ζητούν πλέον γρήγορη και έντονη υποτίμηση του γουάν, με υποστήριξη από σφιχτότερους κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Κίνα: Πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι αντιμέτωπη με εντεινόμενες πιέσεις από συμβούλους να επιτρέψει μια μεγαλύτερη και ταχύτερη υποτίμηση του γουάν έως και κατά 10-15%, καθώς η σταδιακή χαλάρωση της στάσης της θεωρείται ότι κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. 

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολαρίων αγοράζοντας γουάν τους τελευταίους μήνες στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την ισοτιμία, αλλά δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει το κλίμα στην αγορά. Το νόμισμα έχει απολέσει σταδιακά 2,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ακόμη και μετά την αναπάντεχη υποτίμηση σχεδόν κατά 2% τον Αύγουστο.

Αυτή η σταδιακή, διαχειρίσιμη υποτίμηση καθιστά το γουάν "μονόδρομο στοίχημα" για τους επενδυτές, που βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Πλέον σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας ζητούν γρήγορη και έντονη υποτίμηση του γουάν, με υποστήριξη από σφιχτότερους κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

"Θα έπρεπε να αφήσουμε το γουάν να υποτιμηθεί σημαντικά, αλλά πρέπει να θεσπίσουμε και ένα όριο. Δεν μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα, και πανικό στην κεφαλαιαγορά", δηλώνει στο Reuters οικονομολόγος με επιρροή στην κυβέρνηση του Πεκίνου, προτείνοντας να επιτραπεί στο γουάν να διολισθήσει κατά 10-15%.

Μια μεγάλη υποτίμηση του γουάν θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές υπερχρεωμένες κινεζικές επιχειρήσεις, αναφέρει το πρακτορείο.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v