Οι πωλήσεις ακινήτων στην Ευρώπη θα πέσουν στο μηδέν λέει η Knight Frank

Η επιβράδυνση στην Κίνα πλήττει τη ζήτηση από τους Ασιάτες και η βουτιά στο πετρέλαιο επηρεάζει τους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, οι τιμές βρίσκονται πολύ κοντά σε υψηλά 20ετίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι συμφωνίες.

Οι πωλήσεις ακινήτων στην Ευρώπη θα πέσουν στο μηδέν λέει η Knight Frank

Δύσκολη φαίνεται πως θα είναι φέτος η πώληση γραφείων και καταστημάτων στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, κυρίως λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με υψηλές τιμές και μια ζήτηση που συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία των πωλήσεων εμπορικών ακινήτων πιθανώς θα αλλάξει το 2016, έπειτα από τρία χρόνια κατά τα οποία αυξήθηκε πάνω από 20%, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η μεσιτική εταιρία Knight Frank. Ο όγκος των συμφωνιών του 2015 άγγιξε περίπου τα 235 δισ. ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων της εταιρίας, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 260 δισ. του 2007.

«Αν και τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης σε ευρωπαϊκά ακίνητα παραμένουν ισχυρά, υπάρχουν εμπόδια που μπορεί να οδηγήσουν την επενδυτική αγορά στο να χάσει ένα μέρος της πρόσφατης δυναμικής της», περιγράφει στην έκθεση ο Matthew Colbourne, ερευνητής της Knight Frank.

Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την πτώση της ζήτησης των Ασιατών αγοραστών καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας συνεχώς επιβραδύνεται, αλλά και των επενδυτών από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είναι διστακτικοί λόγω της βουτιάς στην τιμή του πετρελαίου, εξηγεί ο αναλυτής. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα των υψηλότερων επιτοκίων και οι ανησυχίες πως οι τιμές έχουν ανέβει υπερβολικά πολύ επίσης πλήττουν την αγορά.

«Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αποκαλύψει κάποια ελκυστικότητα στην αγορά ακινήτων, όταν τα κόστη δανεισμού ανέβουν», ανέφερε ο Colbourne, προσθέτοντας πως σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, κάποιοι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί γιατί οι τιμές είναι πολύ κοντά σε υψηλά 20ετίας. «Οι επενδυτές μπορεί να επιθυμούν να αναβάλουν (τις αγορές) και να αξιολογήσουν το αν αυτές οι συμφωνίες πραγματικά αντιπροσωπεύουν αγορές που αξίζουν τα λεφτά τους», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v