Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ISIS κατηγορεί ο Νταβούτογλου για την επίθεση

Ο βομβιστής-καμικάζι της Σουλτάν Αχμέτ είναι Σύρος τζιχαντιστής του ISIS λέει η Άγκυρα. Γερμανοί τα περισσότερα θύματα. Συλληπητήρια στην Μέρκελ από Νταβούτογλου και Ερντογάν. Στις φλόγες και ξενοδοχείο στο Μάλτεπε.

Το ISIS κατηγορεί ο Νταβούτογλου για την επίθεση

Ο βομβιστής που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ξένων στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης είναι μέλος του ΙSIS, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως όλοι όσοι σκοτώθηκαν στην επίθεση είναι ξένοι πολίτες και ότι επικοινώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να τις εκφράσει τα συλληπητήρια του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δηλώσεις που έκανε από την Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα βρει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση και θα τους τιμωρήσει.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο βομβιστής-καμικάζι είναι Σύρος. «Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Η Τουρκία δίνει μάχη εναντίον όλων τους», υπογράμμισε ο Ερντογάν. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου, ο Ταγίπ Ερντογάν πληροφόρησε την Άγκελα Μέρκελ ότι τα περισσότερα θύματα είναι Γερμανοί πολίτες.

Η έκρηξη στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Δέκα νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε νωρίτερα στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανοί, Νορβηγοί και Νοτιοκορεάτες τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών από την ισχυρή έκρηξη ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, οι έρευνες συνεχίζονται για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και τους εμπλεκόμενους.

Οπως προκύπτει από μαρτυρία που επικαλείται το Reuters, την οποία επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή, στην πλατεία, η οποία είναι αποκλεισμένη, υπάρχουν ανθρώπινα μέλη από θύματα της έκρηξης.

Η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ βρίσκεται σε μια εξόχως τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Σύμφωνα με πηγές, στην περιοχή βρισκόταν γκρουπ Γερμανών τουριστών.

Έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβάλει οι τουρκικές αρχές, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Στις φλόγες ξενοδοχείο στο Μάλτεπε

Πυρκαγιά ξέσπασε σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη και μετά από έγκαιρες προσπάθειες της πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Ο δήμαρχος της πόλης Ali Kilis, με tweet του ευχαρίστησε τον Θεό που όλοι οι άνθρωποι γλίτωσαν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση επέμβαση των σωστικών συνεργείων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν ξέσπασε η φωτιά.

Σωστικά συνεργεία και δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο για να σβήσουν την πυρκαγιά όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v