Ρωσία: Προτάσεις για ιδιωτικοποίηση τραπεζών λόγω πετρελαίου

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει στις ρωσικές κρατικές τράπεζες, ώστε να αντισταθμιστεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας. Περικοπές 10% στον προϋπολογισμό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Ρωσία: Προτάσεις για ιδιωτικοποίηση τραπεζών λόγω πετρελαίου

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης κρατικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Alexei Ulyukayev.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα, ο υπουργός δήλωσε πως οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την ιδέα να μειώσουν τα μερίδια που κατέχει το κράτος στις δυο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Sberbank και την VTB, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τον ίδιο, το κράτος θα πρέπει να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν χαμηλά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, «ίσως και για δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Anton Siluanov, προειδοποιώντας και αυτός για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, είπε πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε γύρω στο 2,6% του ΑΕΠ το 2015, σημειώνοντας πως θα υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού λόγω των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών.

Όπως ανέφερε, ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί με 82 δολάρια το βαρέλι και, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει στα 30 δολάρια, θα προτείνει μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v