Η JP Morgan μειώνει την πρόβλεψη για το αργό το 2016

Στους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη και το ζεστό καιρό προστίθενται οι ανησυχίες για τον ΟΠΕΚ που δε συνεργάζεται, για το Ιράν που ίσως απελευθερώσει εκατομμύρια βαρέλια στην αγορά και για την κινεζική νομισματική πολιτική.

Η JP Morgan μειώνει την πρόβλεψη για το αργό το 2016

Η πιο απαισιόδοξη από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες φαίνεται πως είναι η JP Morgan, αφού σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μείωσε δραματικά την πρόβλεψή της τόσο για το WTI όσο και για το Brent.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η ερευνητική ομάδα της τράπεζας που ασχολείται με τα εμπορεύματα, με επικεφαλής τον David Martin, τόνισε πως η υπερπροσφορά στην αγορά θα εμποδίσει τις τιμές από το να ανακάμψουν μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η νέα πρόβλεψη των ειδικών κάνει λόγο για μια μέση τιμή της τάξης των 31,50 δολαρίων το βαρέλι για το WTI, από 48,88 που ανέμεναν προηγούμενα, ενώ το Brent περιμένουν πως θα πωλείται περίπου στα 31,25 δολάρια το βαρέλι, από 51,50.

Η απαισιόδοξη προοπτική έρχεται καθώς και οι δύο δείκτες αναφοράς έχουν βουτήξει πάνω από 20% από τις αρχές του έτους, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη και το ζεστό καιρό, αλλά και ανησυχιών πως ο ΟΠΕΚ δε θα συνεργαστεί για μια μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγει το δρόμο ώστε το κράτος να πουλήσει το πετρέλαιό του στις διεθνείς αγορές, πιθανώς απελευθερώνοντας εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου σε μια ήδη κορεσμένη αγορά.

Τέλος, η υποτίμηση του κινεζικού γουάν κάνει την εισαγωγή πετρελαίου πολύ πιο ακριβή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Η ραγδαία πτώση στις τιμές από την αρχή του χρόνου αναμφίβολα αντανακλά την επιδείνωση των θεμελιωδών, αλλά και μια αυξανόμενη κοινή αντίληψη που εστιάζει στην αύξηση της ανησυχίας σχετικά με την κινεζική νομισματική πολιτική», τόνισαν οι αναλυτές της JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v