Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κολοσσοί του πετρελαίου χάνουν το δίκτυ ασφαλείας τους

Καθώς η τιμή του αργού καταρρέει οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου στηρίζονταν στα κέρδη από τη διύλιση, τα οποία όμως επίσης αποδυναμώνονται. Ο ήπιος χειμώνας έχει πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ.

Οι κολοσσοί του πετρελαίου χάνουν το δίκτυ ασφαλείας τους

Τα κέρδη από τη διύλιση, τα οποία χρησίμευαν ως αντέρεισμα για τα κέρδη της Exxon Mobil και της Royal Dutch Shell εν μέσω βουτιάς στην τιμή του πετρελαίου, επίσης έχουν αρχίσει να πέφτουν πιέζοντας περαιτέρω τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα περιθώρια στη διύλιση παγκοσμίως, δηλαδή το εκτιμώμενο κέρδος από τη μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη και ντίζελ, εμφάνισαν πτώση 34% κατά το τέταρτο τρίμηνο σε 13,20 δολάρια το βαρέλι, βάσει στοιχείων που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της BP. Πρόκειται για την πλέον απότομη πτώση εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κάθε πτώση ενός δολαρίου περικόπτει τα προσαρμοσμένα κέρδη της BP προ φόρων κατά 500 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Επιπλέον, οι εταιρίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια πίεση που απορρέει από τον ήπιο χειμώνα που επηρεάζει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ, δημιουργώντας τεράστια αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Είναι κάπως σαν διπλή αναποδιά, οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και τα περιθώρια από τη διύλιση που αρχίζουν να αποδυναμώνονται», υπογράμμισε ο Iain Reid, αναλυτής στην Macquarie Capital στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως «το δίκτυ ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει κάποιες τρύπες».

Στο μεταξύ, οι αναλυτές έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016, σε ότι αφορά στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των Exxon, Shell, Total, Eni, Statoil και Repsol.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v