Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις παγκόσμιας ανάπτυξης

Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 3,4% φέτος και 3,6% το 2017. Στο 1,7% φέτος και του χρόνου η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η Κίνα και οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν "βαρίδια". Εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη σε Βραζιλία και Ρωσία.

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις παγκόσμιας ανάπτυξης

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 και το 2017 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως η αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας θα είναι πιο σταδιακή απ' όσο προβλεπόταν τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 3,4% φέτος, από 3,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και 3,6% το 2017 από 3,8%. Το 2015 η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος στο 1,7% από 1,6% προηγουμένως, ενώ αμετάβλητη στο 1,7% διατηρείται η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να συνεχιστεί η μέτρια και ανομοιόμορφη ανάπτυξη, με σταδιακό "κλείσιμο" της ψαλίδας στα ΑΕΠ των χωρών.

Η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολη, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης φέτος και του χρόνου. 

Η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια, παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αντανακλά κυρίως τις προβλέψεις για σταδιακή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της Βραζιλίας, της Ρωσίας και ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, σημειώνει το ΔΝΤ, κάνοντας όμως λόγο για κινδύνους από νέα οικονομικά ή γεωπολιτικά σοκ. 

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, τα ρίσκα για τις προοπτικές παραμένουν πτωτικά και σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες προσαρμογές της παγκόσμιας οικονομίας: τη γενικευμένη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, το rebalancing της Κίνας, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τη σταδιακή έξοδο από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. 

Αν δεν υπάρξει επιτυχής διαχείριση των προκλήσεων αυτών, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί, προειδοποιεί το ΔΝΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v