Φαμπέρ: Η Κίνα αναπτύσσεται κατά 4% ή λιγότερο

Κάποιοι τομείς επεκτείνονται και κάποιοι συρρικνώνονται λέει ο Μαρκ Φαμπέρ. Η «κολοσσιαία φούσκα χρέους» θα χτυπήσει τους επενδυτές, ενώ τώρα ξεφουσκώνει και η φούσκα του χρηματιστηρίου.

Φαμπέρ: Η Κίνα αναπτύσσεται κατά 4% ή λιγότερο

Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι λένε τα επίσημα στοιχεία, υποστήριξε σήμερα ο Μαρκ Φαμπέρ μιλώντας στο CNBC.

Ενόψει της δημοσιοποίησης των πολυαναμενόμενων στοιχείων για την ανάπτυξη της Κίνας το 2015, ο εκδότης τοποθέτησε την ανάπτυξη της χώρας περίπου στο 4%, δηλαδή πολύ μακριά από το 7% στο οποίο στοχεύει το Πεκίνο ή το 6,9% που έχει πιάσει.

«Μία οικονομία είναι πολύ περίπλοκη και υπάρχουν κάποιοι τομείς μιας οικονομίας που επεκτείνονται και κάποιοι που συρρικνώνονται», επεσήμανε ο Φαμπέρ, προσθέτοντας ωστόσο πως «η αίσθησή μου είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία αυξάνεται περίπου κατά 4% ετησίως, αλλά μπορεί να είναι και χαμηλότερα».

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ενδοχώρα επιβραδύνθηκε σε 6,9% το 2015, δηλαδή σε χαμηλά 25ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα. Το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου αναπτύχθηκε κατά 6,8%. Και τα δύο αυτά ποσοστά συνάδουν με τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο τα στοιχεία που δίνει η Κίνα παραδοσιακά αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Επιπλέον, ο Φαμπέρ εξέφρασε ανησυχίες για το χρέος της Κίνας τονίζοντας πως στηρίζει μια απαισιόδοξη θέση. «Έχουμε την κολοσσιαία φούσκα χρέους στην Κίνα και κατά την άποψή μου αυτό θα πρέπει να ξεφουσκώσει μέσω απωλειών είτε στον τραπεζικό τομέα, είτε στην αγορά ομολόγων για τους επενδυτές», υπογράμμισε.

Το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 1,53 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Εκτός αυτού, έχουμε ουσιαστικά μια χρηματιστηριακή φούσκα που τώρα ξεφουσκώνει», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v