Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Κόντρα κεντρικής τράπεζας-κυβέρνησης για τα στεγαστικά

Το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει στεγαστικά δάνεια από ελβετικό φράγκο σε ζλότι είναι μια συνταγή τραπεζικής κρίσης, προειδοποίησε ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης, Μάρεκ Μπέλκα.

Πολωνία: Κόντρα κεντρικής τράπεζας-κυβέρνησης για τα στεγαστικά

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει σταθερό το ζλότι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές μετά την υποβάθμιση από την S&P.

«Θα κάνω τα πάντα για να το σταθεροποιήσω» απάντησε ο κ. Μπέλκα, όταν ρωτήθηκε για το ζλότι.

«Είμαστε στα όρια ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Το νόμισμά μας είναι πιο ευάλωτο σε μεταβολές και σε μια τέτοια κατάσταση σαν τη σημερινή δεν θα ανέφερα καν μια μείωση επιτοκίου. Γιατί δεν θα θέλαμε μια κατάρρευση του ζλότι; Έτσι δεν είναι;» τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας.

Η υποβάθμιση από τον S&P έστειλε το ζλότι σε χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 13 ετών έναντι του δολαρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Mάρεκ Μπέλκα πρόσθεσε ακόμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει στεγαστικά δάνεια από ελβετικό φράγκο σε ζλότι είναι μια συνταγή τραπεζικής κρίσης, η οποία θα έχει μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v