Πτώση 0,5% στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο

Η απότομη πτώση στις τιμές ενέργειας πίεσαν τις τιμές παραγωγού χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Το 2015 οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Η παραγωγή δεν πρόκειται να πιέσει προς τα πάνω τις τιμές καταναλωτή.

Πτώση 0,5% στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο

Περισσότερο από το αναμενόμενο έπεσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές ενέργειας.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα πως οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν πτώση 0,5% σε μηνιαία βάση και 0,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014. Αντίθετα, οι αναλυτές της Wall Street Journal είχαν εκτιμήσει μειώσεις 0,3% και 2,1% αντίστοιχα.

Συνολικά για το 2015, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν την πλέον απότομη ετήσια πτώση από το 2009 και μετά, όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν σε ύφεση, αφού μειώθηκαν κατά 1,8% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2014.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά μετά βίας καταδεικνύουν μια πίεση προς τα πάνω στις τιμές καταναλωτή, από την πλευρά της παραγωγής.

Για άλλη μια φορά οι τιμές στην ενέργεια είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γερμανικές τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ενώ τον Δεκέμβριο έπεσαν κατά 1,4% συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Παράλληλα σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση 6,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Εξαιρώντας τις τιμές στην ενέργεια, που μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητές, οι τιμές παραγωγού έπεσαν μόνο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 0,6% σε ετήσια. Αλλά οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και των αγαθών επένδυσης αυξήθηκαν συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2014, κατά 1,5% και 0,7% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v