Το Ιράν ετοιμάζει την πρώτη αποστολή πετρελαίου στην Ευρώπη

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι τακτικές αποστολές αργού. Η χώρα έχει δεσμευτεί για εξαγωγές 500.000 βαρελιών/ημέρα τους πρώτους μήνες και ένα εκατ. την ημέρα μέσα στο έτος. Η Ελλάδα ανάμεσα στους πιθανούς πρώτους αγοραστές.

Το Ιράν ετοιμάζει την πρώτη αποστολή πετρελαίου στην Ευρώπη

Τουλάχιστον ένα εκατ. βαρέλια ελαφρού αργού ετοιμάζεται να στείλει στην Ευρώπη η National Iranian Oil, η κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, η οποία προετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις τακτικές αποστολές αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανώς ήδη από το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε πως η εταιρία ετοιμάζει την αποστολή του ενός εκατ. βαρελιών στην ΕΕ μέσω λιμανιού της Μεσογείου και πως αυτό θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή στην ΕΕ μετά την άρση του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του τερματισμού των δυτικών κυρώσεων.

Οι προετοιμασίες έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ανταγωνιστές του Ιράν όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προσφέρουν επιθετικά το αργό τους με έκπτωση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός πολέμου τιμών ενόψει της επιστροφής του Ιράν στην αγορά. Και οι δύο χώρες κέρδισαν μεγάλα μέρη του μεριδίου αγοράς του Ιράν μετά την σύσφιξη των κυρώσεων από τη Δύση το 2012.

Μετά την άρση των κυρώσεων, η χώρα έχει δεσμευτεί για 500.000 βαρέλια νέων εξαγωγών αργού την ημέρα για τους επόμενους λίγους μήνες και ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο έτος.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου θα πάει στην Ευρώπη», επεσήμανε ένας Ιρανός αξιωματούχος, αντανακλώντας την επιθυμία της χώρας να πάρει πίσω τους πελάτες που έχασε. Το υπόλοιπο θα πάει κυρίως στην Ασία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αν και οι πηγές δεν ξεκαθάρισαν ποιοι έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν το πετρέλαιο, ένας αξιωματούχος ανέφερε διυλιστήρια σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, τονίζοντας επιπλέον πως αυτές οι χώρες ήταν αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου και πριν την επιβολή των κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v