Podemos: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση σοσιαλιστών

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι.

Podemos: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση σοσιαλιστών

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

"Του είπα ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, πρώην κομμουνιστές και οικολόγοι)", δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

Σάντσεθ: Θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση

Ο αρχηγός των ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση "προοδευτικών δυνάμεων" στην Ισπανία, όταν και εφόσον ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποτύχει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο ότι αποτελεί υποχρέωση του Ραχόι να προσπαθήσει πρώτος να κερδίσει μια πλειοψηφία και ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα ψηφίσει εναντίον του, αποκλείοντας έτσι και πάλι το ενδεχόμενο να σχηματισθεί ένας γερμανικού τύπου "μεγάλος συνασπισμός".

"Θα περιμένουμε την προσπάθεια του κ. Ραχόι και, αν αποτύχει, το σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει για να σχηματίσει μια κυβέρνηση αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική", δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v