Iσπανία: Ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων για κυβέρνηση

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν δέχτηκε την εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων από την ερχόμενη εβδομάδα. Ετοιμοι για συνεργασία δηλώνουν Σοσιαλιστές και Podemos.

Iσπανία: Ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων για κυβέρνηση

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε την Παρασκευή την πρόταση του Βασιλία Φίλλιπου να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ανακοίνωσε το παλάτι της Ισπανίας. 

Μετά την απόφαση του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος θα ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων την άλλη εβδομάδα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ραχόι δήλωσε πως δεν έιναι σε θέση να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

«Αυτήν την στιγμή δεν είμαι σε θέση να το κάνω. Όχι μόνο δεν έχω την πλειοψηφία των ψήφων υπέρ μου, αλλά έχω μια πλειοψηφία εναντίον μου, τουλάχιστον 180 έδρες» ανέφερε ο κ. Ραχόι σε συνέντευξη τύπου. «Διατηρώ την υποψηφιότητα για να γίνω πρωθυπουργός αλλά δεν έχω την στήριξη για να το κάνω» πρόσθεσε. 

Νωρίτερα την Πρασκευή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Ο αρχηγός των ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε αμέσως μετά ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση "προοδευτικών δυνάμεων" στην Ισπανία, όταν και εφόσον ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποτύχει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v