Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο ευρωκινεζικά ντιλ

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν καθώς το αρμόδιο κυβερνητικό σώμα λειτουργεί όλο και πιο προληπτικά. Η επιτροπή αυτή δεν έχει την εξουσία να απορρίπτει συναλλαγές, ωστόσο εξετάζει εξονυχιστικά εξαγορές ευρωπαϊκών εταιριών από ασιατικές.

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο ευρωκινεζικά ντιλ

Το αμερικανικό κυβερνητικό σώμα που παρακολουθεί εταιρικές εξαγορές για λόγους ασφαλείας εξετάζει εξονυχιστικά έναν αυξημένο αριθμό δημοφιλών συμφωνιών στις οποίες κανένα μέρος δεν είναι αμερικανικό. Η αυξανόμενα προληπτική δράση της αρμόδιας επιτροπής ανησυχεί τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η αμερικανική Επιτροπή Ξένης Επένδυσης (Committee on Foreign Investment in the U.S. - CFIUS), εξετάζει εδώ και καιρό συμφωνίες με τις οποίες ξένες εταιρίες, ιδιαίτερα κινεζικές, προσπαθούν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, με την πρόσφατη αύξηση εξαγορών ευρωπαϊκών εταιριών που έχουν στην κατοχή τους επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, από ασιατικές εταιρίες, η επιτροπή προσπαθεί να αστυνομεύσει αυτές τις συναλλαγές.

Την Παρασκευή, η Philips ανακοίνωσε πως τερματίζει μια συμφωνία 2,8 δισ. δολαρίων για την πώληση των επιχειρήσεών της στην Go Scale Capital, ένα επενδυτικό fund της κινεζικής εταιρίας GSR Ventures. Αυτή η συναλλαγή δε θα θεωρούνταν πιθανός στόχος της CFIUS για έρευνα των πιθανών επιπτώσεων στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ταυτόχρονα κανείς από τους κύριους παίκτες δεν είναι Αμερικανός. Ωστόσο το μέγεθος των επιχειρήσεων της Philips στη χώρα τράβηξε την προσοχή της επιτροπής.

Η όλο και πιο προληπτική προσέγγιση της CFIUS σε συμφωνίες που δεν αφορούν άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί ανησυχίες σε κάποιους Ευρωπαίους που προχωρούν σε συμφωνίες, στα στελέχη και τους νομικούς. Όπως ανέφερε ο Robert Profusek του δικηγορικού γραφείου Jones Day, το σώμα πολλές φορές ξεπερνά τα όρια της αρμοδιότητάς του και κάνει πολλούς «να ξύνουν το κεφάλι» με απορία. «Σχεδόν τα πάντα είναι υπόθεση της CFIUS» πλέον, κατέληξε.

Πάντως, η ίδια η CFIUS δεν έχει την εξουσία να απορρίπτει συναλλαγές. Στην περίπτωση που εντοπίσει προβλήματα, μπορεί να προτείνει στα μέρη να τροποποιήσουν τους όρους της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v