Ευρωπαϊκά stress tests για τις συντάξεις δείχνουν κινδύνους από τα χαμηλά επιτόκια

Ακόμη και πριν την εφαρμογή των υποθετικών σεναρίων των δοκιμών, το παθητικό ξεπερνούσε το ενεργητικό κατά περίπου 428 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα άγγιξε τα 773 δισ. όταν προστέθηκε μια πτώση στα επιτόκια και μια αύξηση του πληθωρισμού.

Ευρωπαϊκά stress tests για τις συντάξεις δείχνουν κινδύνους από τα χαμηλά επιτόκια

Την αυξανόμενη απειλή που θέτουν τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια κατέδειξαν τα stress tests των συνταξιοδοτικών φορέων της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλιση και τις συντάξεις, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

Σύμφωνα με το Reuters, με την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων των tests για την ελαστικότητα του συνταξιοδοτικού τομέα σε διάφορες αναταράξεις, η EIOPA ανέφερε πως τα επιτόκια που είναι κοντά στο μηδέν δημιουργούν «σημαντικές μελλοντικές προκλήσεις» που απαιτούν στενή παρακολούθηση από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις εθνικές σχετικές εποπτικές αρχές.

Αν και τα σενάρια που δοκίμασε η EIOPA –μεταξύ των οποίων τα χαμηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις πτώσεις στην αξία των περιουσιακών στοιχείων- ήταν υποθετικά, το χάσμα σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο στενεύει, τόνισε ο Gabriel Bernardino, πρόεδρος της αρχής. «Η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο διαφορετική σε σχέση με το τεστ που κάνουμε και αυτό κάνει ακόμη πιο επίκαιρα τα συμπεράσματα», ανέφερε.

Η EIOPA εξέτασε το ενεργητικό και το παθητικό των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε 17 μέλη της ΕΕ και γειτονικές τους χώρες, αναπτύσσοντας τη δική της μεθοδολογία για διακρατικές συγκρίσεις. Το πρακτορείο επισημαίνει πως ακόμη και πριν εισάγει τα σενάρια αναταράξεων στην εξίσωση, η αρχή είχε ήδη εντοπίσει πως το παθητικό ξεπερνά το ενεργητικό κατά περίπου 428 δισ. ευρώ ή 24% των συνολικών υποχρεώσεων.

Αυτό το έλλειμμα εκτοξεύτηκε σε 773 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός σεναρίου που περιλάμβανε μια πτώση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων και στα επιτόκια, καθώς και μια αύξηση στα ποσοστά πληθωρισμού.

«Η αναβλητικότητα σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι ανεκτή. Θα φτάσει στις τσέπες της νεότερης γενιάς», υποστήριξε και ο Sven Giegold, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του γερμανικού πράσινου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v