Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολοφονώντας τις θάλασσες

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρυπαίνουν τους ωκεανούς του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή οι θάλασσες δηλητηριάζονται από τοξικές ουσίες που εισχωρούν στη συνέχεια στην τροφική αλυσίδα.

Δολοφονώντας τις θάλασσες

Απίστευτο και όμως αληθινό: Σε λίγες δεκαετίες τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες και στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια! Και όλα αυτά θα έχουν συμβεί -αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα- μέχρι το 2050.

Πρόκειται για μία έκθεση, της Ellen MacArthur Foundation, στην οποία περιλαμβάνεται μία ανάλυση που έχει κάνει η McKinsey και στην οποία αναφέρεται ότι τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Επίσης, αναφέρεται ότι το 95% των πλαστικών συσκευασιών πετιέται μετά από μία μόνο χρήση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα, ανά ένα λεπτό, ρίχνονται στις θάλασσες πλαστικά απορρίμματα που μπορούν να γεμίσουν ένα φορτηγό. Και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, έως το 2030 κάθε λεπτό θα πετιούνται πλαστικά απορρίμματα που χωρούν σε δύο φορτηγά και το 2050 θα πετιούνται τέσσερα φορτηγά πλαστικών απορριμμάτων σε κάθε λεπτό.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η αξία αυτών των πλαστικών συσκευασιών εκτιμάται σε 80-120 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρυπαίνουν τους ωκεανούς του πλανήτη.

Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές φτάνουν στα παράκτια ύδατα ή απορρίπτονται από μεγάλα και μικρά πλοία. Αυτή η βρομιά παρασύρεται στην θάλασσα, όπου σχηματίζει κυκλώνες πλωτών αποβλήτων, όπως το περίφημο Great Pacific Garbage Patch, το οποίο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ολόκληρο τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι πιο επικίνδυνοι ρύποι, όμως, είναι οι χημικές ουσίες. Οι θάλασσες δηλητηριάζονται από ουσίες που είναι τοξικές, παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, διανύουν μεγάλες αποστάσεις, συσσωρεύονται στη θαλάσσια ζωή και ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Μεταξύ των χειρότερων ενόχων είναι τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο οποίος απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση του άνθρακα και στη συνέχεια με τη βροχή πέφτει στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες. Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να βρεθεί σε ιατρικά απόβλητα.

Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε άνοδο τη θερμοκρασία του πλανήτη από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, καθιστώντας τους ωκεανούς πιο θερμούς.

Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι καταιγίδες γίνονται όλο και ισχυρότερες, και οι κύκλοι της ζωής των φυτών και των ζώων απειλούνται προκαλώντας άλλες σοβαρές διαταραχές. Πολύπλοκες διαδικασίες, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το κλίμα της γης και οι επιστήμονες εκλαμβάνουν ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις ως κώδωνα κινδύνου, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως μια επικείμενη καταστροφή.

Για να δοθεί ένα παράδειγμα, τροπικά ψάρια όλο και περισσότερο μεταναστεύουν στα πιο δροσερά ύδατα της Αρκτικής και των Νότιων ωκεανών. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν είδη ψαριών σε εξαφάνιση, απειλώντας μια κρίσιμη πηγή τροφίμων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v