Εισαγωγή ισλαμικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο της Κύπρου

"Η εγγραφή τέτοιων ομολόγων, τα οποία αφορούν εκατομμύρια δολάρια θα φέρει και σημαντική ρευστότητα στην αγορά της Κύπρου, με πολλαπλά οφέλη μέσω της προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων", επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ.

Εισαγωγή ισλαμικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο της Κύπρου
Συζητήσεις για σύναψη συνεργασίας με οργανωμένα χρηματιστήρια που θα αφορούν την εισαγωγή ισλαμικών ομολόγων (Islamic bonds) στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με στόχο την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων στην κυπριακή αγορά, διεξάγει το ΧΑΚ, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Νώντα Μεταξά.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό Stockwatch.com.cy, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεταξάς αποκάλυψε επίσης ότι γίνονται συνομιλίες με δύο μεγάλους ομίλους ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για σύναψη συνεργασίας που θα βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων βασικών αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο το χρηματιστήριο όσο και η κυπριακή οικονομία.

Επιπλέον, ο κ. Μεταξάς αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες εντός και εκτός Κύπρου για εισαγωγή τίτλων τους στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ και επισήμανε πως είχε συνάντηση με μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας από την Ελλάδα για εισαγωγή των τίτλων της στη Νέα Αγορά και ότι τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΧΑΚ η εισαγωγή εταιρείας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε συναντήσεις που πραγματοποιεί το ΧΑΚ με τους πλείστους ξένους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγάλα έργα στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του Χρηματιστηρίου να υποδεχθεί στο ταμπλό οργανισμούς που θα αποκρατικοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται επαφές για σύναψη συνεργασιών με διεθνή χρηματιστήρια και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι επαφές, ο κ. Μεταξάς είπε ότι όπως είναι ο χρηματιστηριακός χάρτης στην Ευρώπη κανένα χρηματιστήριο δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνο του και ακόμη και χρηματιστήρια μεγαθήρια επιζητούν τις συνεργασίες.

Αναφέροντας ότι το ΧΑΚ έχει ήδη μια σημαντική συνεργασία με την Αθήνα, ο κ. Μεταξάς είπε ότι "ήδη μιλούμε με δύο μεγάλους ομίλους ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων".

"Δεν συνομιλούμε απλώς, έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνια συναντίληψης, τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται", ξεκαθάρισε ο κ. Μεταξάς, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί στα ονόματα των δύο χρηματιστηρίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Ωστόσο, τόνισε πως "στόχος είναι να γίνει μια μεγάλη συνεργασία με τους ένας ή και με τους δύο ομίλους, η οποία να επιλύει ορισμένα βασικά αναπτυξιακά προβλήματα που έχει σήμερα όχι μόνο το χρηματιστήριο αλλά και η κυπριακή οικονομία".

Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται με εταιρείες για παράλληλη εισαγωγή των τίτλων τους στο ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι είναι αναγκαίο να δίδουμε πρόσβαση στις εταιρείες μας στην Ευρώπη, στη μεγαλύτερη αγορά, για να έχουν και χρηματοδότηση.

"Πραγματοποιούμε επαφές και με εταιρείες στην Κύπρο και με εταιρείες στο εξωτερικό, προς Βορρά. Κινούμαστε όμως και προς Ανατολή και Νότο και συζητούμε θέματα συνεργασίας με οργανωμένα χρηματιστήρια που αφορούν το θέμα της εισαγωγής των ισλαμικών ομολόγων (Islamic bonds), τα οποία είναι πολύ σημαντικά", επισήμανε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί ονομαστικά στα χρηματιστήρια, προτού υπάρξει συμφωνία επί του θέματος.

Αναφέροντας ότι τα ισλαμικά ομόλογα "είναι ένας θεσμός που προβλέπεται και από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας", ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ είπε ότι "είναι σημαντικό το θέμα αλλά όχι εύκολο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν".

Κληθείς να αναφέρει τι μπορούν να προσφέρουν τα ισλαμικά ομόλογα στο κυπριακό χρηματιστήριο, ο κ. Μεταξάς είπε ότι θα είναι ένα σημαντικό προϊόν που θα επιφέρει πολλά εισοδήματα.

Η εγγραφή τέτοιων ομολόγων, τα οποία αφορούν εκατομμύρια δολάρια θα φέρει και σημαντική ρευστότητα στην αγορά μας, με πολλαπλά οφέλη μέσω της προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων, επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v