ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,4% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2015

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Ανάπτυξη 0,8% περίμεναν οι αναλυτές. Επιβραδύνθηκε η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Πτώση 2,5% στις εξαγωγές.

ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,4% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2015

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έναντι 2% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου.

Το αποτέλεσμα ήταν οριακά χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν ανάπτυξη 0,8%. 

Οι πιο αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, η μείωση των εξαγωγών και η μικρότερη ανάπτυξη των αποθεμάτων των επιχειρήσεων ήταν οι βασικές αιτίες για την επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.  

Αναλυτικά, τα χρήματα που ξόδεψαν οι καταναλωτές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, έναντι αύξησης 3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,5%, καθώς το ισχυρό δολάριο και η αδύναμη ανάπτυξη σε πολλές ξένες αγορές λειτούργησαν ανασχετικά στις πωλήσεις αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 5,3% το τρίτο τρίμηνο.

Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 2,4%, αντίστοιχη με αυτήν του 2014.

H αμερικανική οικονομία πραγματοποίησε ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2015, εν μέρει λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της απεργίας στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής, αλλά ανέκαμψε στο δεύτερο τρίμηνο σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη 3,9%. Τους επόμενους μήνες κατέβασε ταχύτητα, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν τις εξαγωγές. 

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καταγράψει ανάπτυξη πάνω από 3% από το 2005. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v