Ελέγχους για τα χαρτονομίσματα των €500 ξεκινά η Κομισιόν

Στο προσχέδιο της Κομισιόν που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνονται και σχέδια για αυστηρότερη εποπτεία των bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και βήματα για την ενίσχυση της διαδικασίας δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Ελέγχους για τα χαρτονομίσματα των €500 ξεκινά η Κομισιόν

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, αγαπημένο των εγκληματιών και των Ελλήνων αποταμιευτών, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν θα δεσμευτεί σήμερα Τρίτη να ξεκινήσει ελέγχους για τον ύποπτα υψηλό αριθμό χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο του σχεδίου για διακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατών, μετά και τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. 

"Η χρήση των ακριβών χαρτονομισμάτων, ιδίως αυτή των 500 ευρώ, είναι πρόβλημα που έχει αναφερθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου", αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Κομισιόν. "Αυτά τα χαρτονομίσματα τυγχάνουν υψηλής ζήτησης μεταξύ εγκληματικών στοιχείων, λόγω της υψηλής τους αξίας".

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τη Europol στις έρευνες, αλλά ενώ η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει επιλογές για τον περιορισμό της χρήσης τους από τρομοκράτες και εγκληματίες, η ΕΚΤ είναι αυτή που έχει τον εκτελεστικό έλεγχο των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Σύμφωνα με πηγή των FT κοντά στην κεντρική τράπεζα, τα προβλήματα γύρω από τη λανθασμένη χρήση των χαρτονομισμάτων εξετάζονται από την ΕΚΤ εδώ και καιρό. Την τελευταία φορά που εξετάστηκε η χρήση τους από την ΕΚΤ το 2005, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να τα κρατήσει σε κυκλοφορία.    

Στο προσχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνονται και σχέδια για αυστηρότερη εποπτεία των bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και βήματα για την ενίσχυση της διαδικασίας δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v