Αίγυπτος: Βουτιά 41% στον τουρισμό στα τέλη του 2015

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο περίπου 1 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, αριθμός μειωμένος κατά 41% σε σχέση με πέρυσι και ο χαμηλότερος αυτής της περιόδου αιχμής από το 2005 τουλάχιστον. Η πτώση του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους επέφερε μεγάλο πλήγμα.

Αίγυπτος: Βουτιά 41% στον τουρισμό στα τέλη του 2015

Η βόμβα που έριξε το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος στη χερσόνησο του Σινά πλήττουν τον αιγυπτιακό τουρισμό με τρόπους που δεν το κατάφεραν τα πέντε χρόνια πολιτικών αναταράξεων στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο περίπου 1 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, αριθμός μειωμένος κατά 41% σε σχέση με πέρυσι και ο χαμηλότερος αυτής της περιόδου αιχμής από το 2005 τουλάχιστον. Ο τουρισμός δεν ήταν τόσο χαμηλός ούτε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2013, όταν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών των ισλαμιστών ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις πτώση αυτό που συμβαίνει, αλλά κατάρρευση», σχολίασε ο Amani El-Torgoman, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Τουρισμού. «Πρόκειται οπωσδήποτε για υπερβολική αντίδραση στην πτώση του αεροσκάφους, και είναι καταστροφική».

Η μείωση στα τουριστικά έσοδα, μετά την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου, περιπλέκει τις προσπάθειες για ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας: η έλλειψη αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος θεωρείται ότι ευθύνεται για τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας -εκτός πετρελαϊκού κλάδου- στη χώρα τους εννέα από τους 12 μήνες του περασμένου έτους, οδηγώντας σε διαμάχη ως προς το αν θα πρέπει να υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος και πιθανή άνοδος του πληθωρισμού.

Ο τουρισμός παρήγαγε 7,3 δισ. δολάρια για την Αίγυπτο στο δημοσιονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, όσο περίπου το 12% των εισαγωγών τροφίμων της χώρας. Το 2010, έναν χρόνο πριν την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, είχε αγγίξει το ποσό-ρεκόρ των 12,5 δισ. δολαρίων.

Η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του από το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στο Sharm El-Sheikh οδήγησε διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Βρετανία- να απαγορεύσουν τις πτήσεις προς την Αίγυπτο, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από βόμβα που είχε τοποθετήσει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό έβαλε φρένο στην όποια ανάκαμψη του τουρισμού που επιχειρούνταν μετά τις ανατροπές προέδρων το 2011 και 2013. Ο αιγυπτιακός τουριστικός κλάδος δεν κατάφερε ποτέ να αγγίξει τα υψηλά του 2010, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι στη χώρα πήγαν 15 εκατ. τουρίστες.

«Ο λόγος της βουτιάς στον τουρισμό είναι ξεκάθαρος, οι μεγαλύτερες αγορές έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Αίγυπτο», σχολίασε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Τουριστικής Αρχής, Ahmed Hamdy. «Προσπαθούμε να βρούμε νέες αγορές, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία, χώρες της Λατινικής Αμερικής, Ινδία και Κίνα».

Κατά τον ίδιο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κινείται ώστε να δώσει νέα πνοή στον αραβικό και τον εγχώριο τουρισμό.

Σύμφωνα με τον El-Torgoman, αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά είναι πως απειλήθηκαν περιοχές οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί κατά τη διάρκεια των πολιτικών ταραχών των προηγούμενων ετών. «Μετά το 2011, οι τουρίστες σταμάτησαν να επισκέπτονται το Κάιρο, το Λούξορ και το Ασουάν, διότι θεωρήθηκαν μη ασφαλείς περιοχές. Όμως ο παραθαλάσσιος τουρισμός τα πήγαινε καλά. Και αυτός, τώρα, έχει πληγεί. Το Sharm El-Sheikh έχει γίνει πόλη-φάντασμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v