Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρώπη 110 δισ.

Έκθεση του France Strategie αναφέρει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Το τέλος της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρώπη 110 δισ.

Μια μόνιμη επιστροφή στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα κόστιζε στις χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν περίπου 110 δισ. ευρώ σε διάστημα δεκαετίας, σύμφωνα με το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Συνθήκη Σένγκεν είναι η «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή εισροή μεταναστών/προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ.

Έκθεση του France Strategie, του think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα ανερχόταν σε 1-2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%», αναφέρει.

Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στη μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v