Κύπρος: Το μνημόνιο φεύγει, τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων... έρχονται

Μαζικές διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση, λίγο πριν την οριστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και πριν τις εκλογές. Μπαράζ τα αιτήματα.

Κύπρος: Το μνημόνιο φεύγει, τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων... έρχονται

Η προδιαγεγραμμένη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς των οργανωμένων συνόλων, δημιουργώντας μαζικές διεκδικήσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία, οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι μεταφορές.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο αντίδρασης στα αιτήματα των οργανωμένων φορέων, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος και η παράλληλη εξάλειψη της ανάγκης διακρατικής χρηματοδότησης.

Η στάση του νομοθετικού σώματος στην αντίδραση των κρατικών γιατρών προμηνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτεία. Οι κυβερνητικοί ιατροί κατήλθαν προχθές σε εξάωρη στάση εργασίας, με αποτέλεσμα να παραλύσουν τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων παγκύπρια. Ανέστειλαν τα μέτρα μετά τις διαβεβαιώσεις της Βουλής ότι αποσύρεται προσωρινά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι ιατροί του δημοσίου αντιδρούν στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 68ο έτος.

Τη σκυτάλη από τους ιατρούς πήραν οι νοσηλευτές του κρατικού τομέα, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ερχόμενη Δευτέρα εξάωρη στάση εργασίας αξιώνοντας επίλυση των χρόνιων, όπως λένε, προβλημάτων του κλάδου. Την ίδια ώρα, σοβεί μεγάλη κρίση στον ξενοδοχειακό τομέα, ευτυχώς πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τα αρμόδια όργανα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ομόφωνα αποφάσισαν να κηρύξουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε καθεστώς απεργίας, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες παραβιάζουν συστηματικά και καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Στον τραπεζικό τομέα, η συντεχνία ΕΤΥΚ έχει ανοικτά μέτωπα στον Συνεργατισμό και στην Ελληνική Τράπεζα. Στον Συνεργατισμό εκκρεμεί η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και, εν μέσω διαφωνιών, οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν ήδη απεργία τον Δεκέμβριο.

Στην Ελληνική Τράπεζα παραμένει σε εκκρεμότητα η εργατική διαφορά που έχει προκύψει με αφορμή την πλήρωση θέσεων από εξωτερικούς και όχι από το υφιστάμενο προσωπικό. Το χρονικό πλαίσιο που τέθηκε για επίλυση των δύο ζητημάτων έχει εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη Cyta καθώς τα νομοσχέδια που αφορούν στην αποκρατικοποίηση του οργανισμού εκκρεμούν στη Βουλή και η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών αιτείται την ψήφισή τους.

Όλες οι συντεχνίες στον οργανισμό αντιδρούν κατά της αποκρατικοποίησης της αρχής και ήδη προειδοποίησαν με λήψη μέτρων.

Στην Αρχή Ηλεκτρισμού, που έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε ήδη απεργία με αφορμή την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας για νομικό διαχωρισμό της.

Εργατική αναταραχή προκλήθηκε και στην εταιρεία λεωφορείων Ζήνων στη Λάρνακα, καθώς οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε απεργία αξιώνοντας από την εργοδοτική πλευρά να εφαρμόσει, όπως υποστηρίζουν, αυτά που έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της στην παρουσία της υπουργού Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v