Η Statoil μειώνει τις επενδύσεις για να διατηρήσει το μέρισμα

Η εταιρία σχεδιάζει να μειώσει την κεφαλαιουχική δαπάνη σε 13 δισ. δολάρια από 14,7 δισ. Τα κέρδη της έπεσαν σε 1,6 από 4,3 δισ και δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Statoil μειώνει τις επενδύσεις για να διατηρήσει το μέρισμα

Η Statoil, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Νορβηγίας, βαθαίνει τις περικοπές στην επένδυση προκειμένου να διατηρήσει το μέρισμα καθώς η κατάρρευση των τιμών του αργού διαβρώνει τα κέρδη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρία σχεδιάζει να μειώσει την κεφαλαιουχική δαπάνη σε 13 δισ. δολάρια φέτος από 14,7 δισ. το περασμένο έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα μαζί με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου. Η Statoil πρότεινε τη διατήρηση του μερίσματός της στα 22 cents για το τρίμηνο, ξεκινώντας επίσης ένα διετές πρόγραμμα προσωρινών πιστοποιητικών μετοχής.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη έπεσαν σε 1,6 δισ. κορώνες (187 εκατ. δολάρια) από 4,3 δισ. κορώνες το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για τρία δισ. κορώνες.

«Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στο να διατηρήσουμε μια ανταγωνιστική κατανομή κεφαλαίων, που θα συνάδει με την πολιτική μας για το μέρισμα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Eldar Saetre, προσθέτοντας πως «η πρόταση είναι να διατηρηθεί το μέρισμα, ενώ θα προσφέρουμε στους μετόχους την επιλογή να επανεπενδύσουν το μέρισμά τους σε νέες μετοχές».

Τόσο η Statoil όσο και οι ανταγωνίστριές της Royal Dutch Shell και Total, έχουν περικόψει τις δαπάνες στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στη βουτιά των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 και μετά. Στην Νορβηγία η Statoil είναι ο φορέας που διαχειρίζεται άνω του 70% της παραγωγής πετρελαίου και αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v