Κομισιόν: Στο 1,7% η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη φέτος και το 2017, με βοήθεια από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, προβλέπει στη χειμερινή της έκθεση η Κομισιόν. Προβληματισμός για την κινεζική οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναμένεται μείωση του πληθωρισμού στο 0,5% φέτος.

Κομισιόν: Στο 1,7% η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

Η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται στην τέταρτη χρονιά ανάκαμψής της και η ανάπτυξη συνεχίζει σε μέτριο ρυθμό, ωθούμενη κυρίως από την κατανάλωση. Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και ως εκ τούτου οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη αυξάνονται.

Στις χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμά πως η συνολική προοπτική ανάπτυξης ελάχιστα έχει μεταβληθεί σε σχέση με το φθινόπωρο, όμως ο κίνδυνος επιδείνωσης του ρυθμού ανάπτυξης έχει αυξηθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων.

Στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί στο 1,7% φέτος από 1,6% πέρυσι και στο 1,9% το 2017. Σημειώνεται ότι στη φθινοπωρινή της έκθεση η Κομισιόν προέβλεπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα διαμορφωνόταν φέτος στο 1,8%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στο 1,9% φέτος και να αυξηθεί στο 2% του χρόνου.

Ορισμένοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη αναμένεται τώρα πως θα είναι ισχυρότεροι και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ' όσο προβλεπόταν προηγουμένως. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η χαμηλή ισοτιμία του ευρώ.

Την ίδια ώρα, ορισμένα ρίσκα για την οικονομία γίνονται πιο έντονα και νέες προκλήσεις έρχονται στην επιφάνεια, όπως η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο καθώς και οι γεωπολιτικές και πολιτικές αβεβαιότητες.

Στη χειμερινή της έκθεση, η Κομισιόν προβλέπει μεταξύ άλλων:
-ευρεία ανάκαμψη σε όλες τις χώρες-μέλη μέχρι το 2017
-συνέχιση της μέτριας ανόδου της απασχόλησης και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ανεργίας με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι
-περαιτέρω μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης της ευρωζώνης λόγω της ισχυρότερης οικονομικής δραστηριότητας και των χαμηλότερων επιτοκιακών δαπανών
-προσωρινή μείωση του πληθωρισμού λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, στο 0,5% φέτος, αλλά σταδιακή ανάκαμψή του στο 1,5% το 2017
-ανθεκτικότητα των εξαγωγών έναντι της περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και τα γενικότερα ρίσκα αυξάνονται. Στα ρίσκα αυτά περιλαμβάνονται η χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, η μη ομαλή προσαρμογή της Κίνας και η πιθανότητα οι περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων να δημιουργήσουν προβλήματα στις χρηματαγορές ή να βλάψουν τις ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες.

Μια περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητική επίπτωση στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και να οδηγήσουν σε μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ρίσκα που προέρχονται από την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να έχουν επίπτωση στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός των υποστηρικτικών παραγόντων που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσε να «μεταφραστεί» σε ισχυρότερη του αναμενόμενου δυναμική, ιδιαίτερα αν υπάρξει ανάκαμψη των επενδύσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v