Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα του γουάν

Τα στοιχήματα των κερδοσκόπων αυξάνονται, αλλά το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο καθώς απέναντι τους έχουν τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 3.300 τρισ. δολαρίων, που δεν θα κάνουν για τους κερδοσκόπους την απειλή αυτή περίπατο.

Το στοίχημα του γουάν

Το εθνικό νόμισμα της Κίνας, το γουάν, έχει υποχωρήσει σε χαμηλό πενταετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου την ίδια στιγμή που η Κεντρική Τράπεζας της Κίνας χρησιμοποιεί τα νομισματικά της αποθέματα για να το στηρίξει.

Τα στοιχήματα των κερδοσκόπων, ανάμεσα σε αυτούς και ο Σόρος, αυξάνονται αλλά το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, καθώς απέναντι τους έχουν όπλα 3.300 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα κάνουν για τους κερδοσκόπους την απειλή αυτή περίπατο.

Σίγουρα, οι ενδείξεις για την πορεία του κινέζικου νομίσματος δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο εμφανίζονται από την πλευρά της κινέζικης κυβέρνησης και αυτό είναι ένα δεδομένο που έχει επηρεάσει τις αποφάσεις εκείνων που στοιχηματίζουν σε βάρος του νομίσματος.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις των Κινέζων επισήμων για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,9% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη για το 2016 στο 6,3%, οι αναλυτές της Barclays υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος δεν θα υπερβεί το 6%, η Citi βλέπει 5%, ενώ υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που βλέπουν την ανάπτυξη κάτω από 4%.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για αύξηση του χρέους. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από περίπου 170% το 2007 στο 280% στα μέσα του 2015, και κατά πάσα πιθανότητα συνεχίζει να αυξάνεται .Και όλα αυτά αποτελούν, σύμφωνα με εκείνους που ποντάρουν κατά του κινεζικού νομίσματος , σημάδια που δικαιολογούν το στοίχημα .

Το σίγουρο είναι ότι το κινεζικό νόμισμα υφίσταται μία πρωτόγνωρη πίεση και εξαιτίας της διεθνοποίησής του η οποία έχει κοστίσει περίπου 500 δισ. ευρώ. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει ιδιαιτερότητες τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο έλεγχος του κράτους στην οικονομία εξακολουθεί να είναι ασφυκτικός και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αξιοπιστία των στατιστικών που ανακοινώνονται.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε φάση αναπροσανατολισμού και αυτό σίγουρα έχει πολλές επιπτώσεις τόσο στην δομή της οικονομίας όσο και στην πορεία βασικών κλάδων της, όπως για παράδειγμα οι κατασκευές στις οποίες αποδίδεται το τελευταίο ράλι της οικονομίας.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα προηγούμενα χρόνια η νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ως προς την ισοτιμία του γουάν ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και είχε κεντρικό στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος, και αυτό σίγουρα δεν έχει αλλάξει.

Η μοναδική αλλαγή που διαπιστώνεται είναι ότι πλέον μετακινείται από την αυστηρή προσήλωση στο αμερικανικό δολάριο και προκειμένου να διαμορφώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν λαμβάνει υπόψη περισσότερα εθνικά νομίσματα, με έμφαση σε αυτά των κύριων εμπορικών εταίρων. Και αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

Οι λιγότερο επιθετικοί επενδυτές θεωρούν ότι μπορεί η ισοτιμία να υποχωρήσει, αλλά αυτό θα γίνει αργά και σε βάθος χρόνου. Η άποψη που δικαιολογείται και από το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΚΚΚ: «Κήρυξη πολέμου κατά του νομίσματος της Κίνας; Χαχα!».

Αυτό όμως που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι το πώς θα επηρεάσει η οικονομική επιβράδυνση την πολιτική κατάσταση της χώρας. Αν η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών συνεχιστεί, η αίσθηση του κυριάρχου χαθεί και η πολιτική δυσαρέσκεια ενταθεί, τότε το καθεστώς μάλλον θα το βρει πολύ πιο δύσκολο από ό,τι στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει τον εξαναγκασμό ή τη βία για να διατηρήσει την εξουσία.

Σήμερα, η κοινωνία είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με το κράτος από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων περιόδων μειωμένης οικονομικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των 1989-1991 και 1997-1998.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v