Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλις το 0,1% της παραγωγής πετρελαίου σταμάτησε λόγω... τιμής!

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ποσότητα που επηρεάζεται από τις χαμηλές τιμές είναι μόλις 100.000 βαρέλια/ημέρα. Πάντως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πως η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα δει φέτος τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 1992.

Μόλις το 0,1% της παραγωγής πετρελαίου σταμάτησε λόγω... τιμής!

Έπειτα από έναν χρόνο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής σταμάτησε διότι δεν είναι κερδοφόρα, σύμφωνα με έκθεση των συμβούλων της Wood Mackenzie που υπερτονίζει την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας.

Η έκθεση των αναλυτών, μεταδίδει το Bloomberg, που εκδόθηκε ενόψει μιας ετήσιας συνάντησης της βιομηχανίας του πετρελαίου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, υπονοεί πως οι τιμές θα χρειαστεί να πέσουν κι άλλο –ή να παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά για πολύ περισσότερο χρόνο- προκειμένου να μειωθεί ουσιαστικά η παγκόσμια παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως οι BP και Occidental Petroleum, ποντάρουν στο ότι οι χαμηλές τιμές θα πιέσουν προς τα κάτω την παραγωγή, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών. Ωστόσο αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, εν μέρει διότι η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου είναι ελαστική και τα νομίσματα των πλούσιων σε πετρέλαιο χωρών πέφτουν περιορίζοντας τα κόστη παραγωγής σε κράτη από τη Ρωσία μέχρι τη Βραζιλία.

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie παρέχουν μια εκτίμηση για την ποσότητα που επηρεάζεται άμεσα από τις χαμηλές τιμές –περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τις αρχές του 2015- ενώ η παραγωγή επηρεάζεται από νέα πρότζεκτς και τη μείωση των πεδίων που «γερνούν». Ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Θάλασσα έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κλεισίματα που σχετίζονται με τις χαμηλές τιμές.

Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πως η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα φέτος, αριθμός που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1992. Κατά το περασμένο έτος, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για τις μεγάλες πετρελαϊκές, λίγοι μήνες ζημιών ίσως είναι πιο εύλογες σε σχέση με τα έξοδα που απαιτεί η αποσυναρμολόγηση μιας εξέδρας στη Βόρεια Θάλασσα ή το σταμάτημα και ξαναξεκίνημα ενός πρότζεκτ στον Καναδά που μπορεί να πάρει μήνες και να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχουν όρια στην αποχώρηση», συνόψισε ο Robert Plummer, αντιπρόεδρος έρευνας για την επένδυση στη Wood Mackenzie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v