Η Ρωσία σχεδιάζει την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά τις κυρώσεις

Το Κρεμλίνο εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου και έχει έρθει σε επαφή με 25 δυτικές τράπεζες και τρεις ρωσικές. Σύμφωνα με τις πηγές το ομόλογο θα είναι 10ετές, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει τρία δισ. ευρώ.

Η Ρωσία σχεδιάζει την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά τις κυρώσεις

Η Ρωσία εξετάζει την έκδοση διεθνών ομολόγων για πρώτη φορά αφού ο πόλεμος με την Ουκρανία οδήγησε σε κυρώσεις από τη Δύση. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, πρόκειται για μια ένδειξη πως το Κρεμλίνο αναζητά επιπρόσθετες πηγές εσόδων καθώς η οικονομία οδεύει προς μια δεύτερη χρονιά ύφεσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει προσεγγίσει 25 δυτικές επενδυτικές τράπεζες και τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB και Gazprombank, συζητώντας την πιθανότητα ενός ευρωομολόγου.

Η Ρωσία συγκέντρωσε μετρητά από τις διεθνείς αγορές το 2013 με ένα ομόλογο επτά δισ. δολαρίων, αν και το ποσό που θα πωληθεί αυτή τη φορά μάλλον θα είναι χαμηλότερο. Στέλεχος σε μία από τις τράπεζες ανέφερε πως το Υπουργείο επιθυμεί να συλλέξει τρία δισ. ευρώ, ενώ άλλος τραπεζίτης ευρωπαϊκού ιδρύματος επεσήμανε ότι η Ρωσία πιθανώς θα εκδώσει ομόλογο 10ετούς διάρκειας.

Σε περίπτωση που η Ρωσία εκδώσει ευρωομόλογο φέτος, η κίνηση θα σηματοδοτεί την πρώτη φορά κατά την οποία αποπειράται να ξανακερδίσει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, από όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v