Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Φαύλος κύκλος η μείωση χρέους μέσω φόρων

Η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω αύξησης των φόρων έχει αποτελέσματα αντίθετα προς τον επιδιωκόμενο στόχο, υποστηρίζουν οικονομολόγοι της ΕΚΤ. Πιο αποτελεσματική μια πολιτική που βασίζεται σε μείωση δαπανών. Τι δείχνει η ανάλυση στοιχείων από 11 χώρες της ευρωζώνης.

EKT: Φαύλος κύκλος η μείωση χρέους μέσω φόρων

Η αύξηση φόρων είναι αντιπαραγωγική, όταν μια χώρα προσπαθεί να μειώσει τον λόγο του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκθεση των Maria Grazia Attinasi και Luca Metelli επεξεργάζεται στοιχεία από 11 χώρες της ευρωζώνης, από το 2000 έως το 2012 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότεροι φόροι δεν μειώνουν τον λόγο του χρέους.

«Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή εφαρμόζεται μέσω μιας αύξησης στους φόρους, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ επιστρέφει στα προ του σοκ επίπεδα μόνο μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας να οδηγήσει σε βελτίωση στον λόγο του χρέους και προκαλώντας αυτό που αποκαλούμε μια αυτοαναιρούμενη δημοσιονομική πολιτική», γράφουν οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεση.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως μια μείωση του χρέους είναι πιθανότερο να προέλθει από έναν περιορισμό των δαπανών.

«Οι προσαρμογές που βασίζονται στις δαπάνες τείνουν να οδηγούν σε μια πιο βιώσιμη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ σε σχέση με τα προ του σοκ επίπεδα, ενώ οι προσαρμογές που βασίζονται στα έσοδα δεν προσφέρουν κάποια μακροπρόθεσμη βελτίωση στις προοπτικές βιωσιμότητας», επισημαίνουν.

Επιπλέον, η έκθεση υποστηρίζει πως η καθυστέρηση της έναρξης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι να εμφανιστούν πιέσεις στη δυνατότητα μιας χώρας να εκδώσει χρέος μπορεί να έχει κόστος μια μικρότερη μείωση του χρέους.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθούνται στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v